玩TQQQ千萬不要ALL IN 附資產配置教學

299 回覆
219 Like 17 Dislike
買開港女
IBond有冇相同用途?定有其他更好選擇?
QYLD係揸一堆股票,同時sell下個月到期嘅at the money index call option (Cash settle)
指數升嘅話啲股票當然會升,但係short call嗰度咪會令Cash咪越嚟越少。

過去10年Nasdaq 100升多過跌,有冇數據比較吓QYLD同QQQ嘅total returns?不斷Sell at the money call唔覺得會提高表現。
唔係太明100%投資股票資金個part
乜唔係維持60 /40 除左對比上8季跌30%以上先無視兩季 ?
咁又點解會出現你提到大於60% 債券或股票嘅情況
有分別 分別係你會跟守則做 2次不出場 你可能會被股價急升之後影響情緒,從而影響判斷

sh最大問題係 唔知點進出會成日問自己 而家係時候賣? 賣幾多? 假設之後sh錯過左又再摃桿放大下跌,好多人又會自責自己點解sh

當你有法則去規限自己,等毫無情緒既公式話比你知價格應該buy or sell or hold 剩下的,只有紀律

可能
qyld果d 主力無關痛癢 我地因每季買入賣出動作唔會存放好耐資金 並非每年再平衡擺放已年計,我們比較流動性高
洪兄/南兄,有冇telegram?
既然我相信Nasdaq 100升多跌少,我自己買QQQ然後做行使價較高嘅covered call (e.g. delta = 0.2/0.3),會唔會好過買sell at the money call嘅QYLD?
我既方法係家期定值加季度再平衡,再加入一d法則去控制槓桿風險而已

都係基本野演變出來
啱啱開始玩美女
目前qyld同tqqq各半
預計之後會擴大tqqq比例至80:20.tqqq:qyld

咁樣配置應該無咩問題掛?
Ok
我新手黎,好似樓主洪震南個系統好d,有系統咁高賣低買,每季再投入
我認為手持負相關嘢好d 就算是現金 , 我反而唔多著重呢一方面因為我個方法現金流動實在太快 呢一季可能買入下一季又可能賣返出
我嘅睇法係看過人風險承受但我認為六四比係最舒服嘅, 因為可以保留多一啲錢喺低位嘅時候買入, 而4成可以降低摃桿放大下跌既傷害, 槓桿etf最賺錢嘅就係能夠喺低位嘅時候有購買力買貨
sorry 冇呀
多謝巴打分享
呢個回覆最值錢, 賺少咗冇乜所謂, 輸到翻唔到身先係要極力避免
睇多幾次好似明明定

因為股價下跌但係又要滿足信號線所以會每到股票比重大過現金,咁去到現金承受唔起既時候就會觸發rebalancing ,但係因為set左30% 2次所以就唔會rebalancing 反而會有幾多買幾多
到真係第3季都升唔返就會真係賣出tqqq去令現金比上返4成

咁理解有無錯?
睇左d,好似冇提到加倉時機?
想keep住入錢滾大佢
好嘅
之後再調整一下比例

主見未來一兩個交易日tqqq好可能回調,考慮緊加唔加倉。還是等月頭再買入
Ching我問一問
買左放係度唔郁又點睇

正如十年tqqq升33倍,我賺左十幾年睇市嘅時間,可以做其他嘢:打機、扑嘢、飲酒、砌模型⋯⋯etc

點解要出出入入呢?
簡單黎講係可以避左97,08果啲大浪

如果過去十年牛市用呢個做法
同sh tqqq比,回報分別如何
因為d人身痕成日覺得自己有能力跑贏大市.....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞