玩TQQQ千萬不要ALL IN 附資產配置教學

299 回覆
219 Like 17 Dislike
下趺60% 債券0 因為30不出場法規 冇得賣出2次 所以TQQQ暫停再平衡
如果平時每季有供款 係會繼續買TQQQ
(每季股債各半供款)

點解唔買呢?
1指數永遠不會結束
2時間複利藏在股數之中
咁你有趺30%不出場2次嘛 前文有提及

趺30%2次不出場 唔會賣出TQQQ 2次 你點再平衡?

債唔夠補有2個原因

1.大趺市

2.每季9%而升得唔夠或波動低 一直用債補過去TQQQ而唔夠補

大趺市我地有"30%不出場兩次" 即是債券0信號發出會暫停重置,因為已經趺市30%以上.係唔會賣出TQQQ

所以債劵發出"0"信號只針對第2點--即冇趺到30%不出場但又用光債券既情形下,我們重置再平衡比例

保留購買力同控制下行槓桿
重新睇左幾次
唔知有無理解錯 求各位巴打指點

我理解係QLD(賺錢工具)+SCHZ豬仔錢罌(6:4)
然後每季都要用QLD去賺錢
如果多過6.5%就儲落豬仔錢罌
如果少過6.5%就用錢罌嘅錢填數

跟住中途有極端債況 就有三條rules要守要rebalance

1.賺錢工具QLD有大於50%增長 為確保安全 所以放定入錢罌先

2.如果豬仔錢罌已經係0 唔再填到數 就要重新變返6:4

3.「30%不出場法則2次」 亦都係我唔太肯定嗰到
依個法應用於QLD極端唔爭氣 完全唔識去賺錢

假設一季跌30% 咁唯有用錢罌去填數
然後到第二季 QLD再跌30% 咁再用錢罌去填數
直至錢罌變0 就會去返rules 2 rebalance

但係如果依啲要填數30%季度入面
QLD終於生性升過50%就會觸發rules 3「不出場法則1次」 即係唔會rebalance

如果升完50% 再50% 即係2.25倍 就「不出場法則2次」

但如果再升50% 即係3.375倍,依次就要rebalance

點解有依個法則?係因為如果遇上武肺啲冚球鏟事件時
跌得太多 如果升少少就賣 就食唔晒個反彈升幅
睇下今季結算日個收市價對比番前八個季度既最高位 有冇趺30%或以上 如果有就要啟動 " 30%不出場兩次" 法則

例如TQQQ 季度收盤最高位124.57 當黎緊果季完結時 TQQQ低於87.2就會啟動"趺30%不出場" 暫時賣出TQQQ 2次

兩次之後 係第三次場要求賣出TQQQ時 重置回6/4

呢個係第一法則,因為TQQQ波動大.比傳統非槓桿ETF更易進入"趺30%不出場"法則 , 所以有計劃鎖定復甦係首要條件
睇完樓主新回覆發現自己果然理解錯Rules 3
樓主意思似係如果跌30%或跌完再升50%以上
都唔觸發rule 1同2 兩次 唔去rebalance?
開始有啲明
下跌60% 債卷就已經放曬 買曬tqqq
之後下季假設入1000 usd 就 tqqq 500 債卷500
QLD 用50% 係因為2倍摃杆

如果TQQQ係用80%峰值做準則

同理TQQQ 更易進入趺30%不出場 2010年到而家已經有4次
而2018年12月同埋武肺去年3月 只會做足30%不出場2次 反彈獲利超過100%

2018年 122%
2020年 155%
NQ100只要趺10% TQQQ就會觸及 同理低位向上亦然
留意季與季之間有冇去到80% 例如上季9月30號收市價124.57 咁如果今季到12月31號 如果TQQQ去到224.2 馬上再平衡回到比例 (假設我64比)

峰值重置規則的工作原理如下:

1.TQQQ 在季度內獲利達到 80%

2.TQQQ 在上一季度結算後調整完信號後的TQQQ分配比例60% 到 100%之間

3.TQQQ未處於 "30%不出場"法則

以上3點成立 , 將TQQQ股票馬上重置為60% 母須等到季尾

目的係控槓桿比例,如果我地季度調整完比例太高多於60% 假設TQQQ大升股債比例失衡 就要再平衡套利到債券保持購買力

如果TQQQ比例已經低於60%,咁大幅飆升80%後將其重置為60% 就沒有意義了。

仲增加我地對可能下跌的風險。 如果TQQQ比例超過80%,債券將低於20%,因此重新平衡已經使可以令TQQQ回落到60%。

因此,當TQQQ分配在60%和100%之間時發生80%+峰值時,峰值重置才會啟動。
唔該巴打
即係我理解啱了
正確 信號配置係平時已經儲左購買力 如果遇上極端情況 定期定額 ALL IN果D比你痛苦百倍

你卻可以在趺30%不出場既時候買哂貨 雖然你同其他人已經冇錢買貨 , 但你可以低位入哂SH

而季度行動一次 迫使你唔會亂咁買野 有戰術地SH

季度到季度有3個月時間 期間會避免到好多錯誤過失 買錯野我地既下場只有一個 就係自責
半股半債

每季有新錢流入TQQQ 下一季9%都會拉動新錢既複利

債只係暫時存放資金 保存購買力同降低全倉風險
可唔可以評論下
如果後生
無腦月供TQQQ:VOO
6:4
最少供5年 可唔可行
sorry 我用tqqq做例子6.5%係forQLD

TQQQ用9%

因為我統一咁講會好D
唔太可行,摃桿唔可以設年限 波動太大

冇負相關資產降低風險 64比例又高且冇用
TQQQ:QYLD
6:4
咁樣可唔可行?
一來qyld好穩定 二來佢會每月派息 可以增加cash flow
禁如果唔摃桿
月供QQQ:VOO
64比 or 73比呢?
目的係每年有穩定增長
資產配置最好有負相關性既 債券係好選擇

你可以qqq35% voo35% 30%債券

如果你年輕 73吧
Lm
如果冇跌30% 學你講陰跌 債最後變0
再平衡 即係要止蝕股 買債?
多謝樓主無私分享, 好有興趣試跟一下, 再慢慢發展合適自己既模式。
樓主可唔可以分享你個excel template?
可能直接試下自己開住個excel 模擬會易明d
巴打係唔係之前都有係高登講股票?對你個user name 有啲印象
有,輸到仆街,行錯好多路,最後由主動變被動,再研究資產配置,重回正路
有,輸到仆街,行錯好多路,最後由主動變被動,再研究資產配置,重回正路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞