玩TQQQ千萬不要ALL IN 附資產配置教學

299 回覆
219 Like 17 Dislike
mt4入面有啲source code
咩moving average 其實都係for loop if else
最多寫長啲 累贅啲
好似樓主呢個strategy 係低頻交易
速度根本唔重要

#其實唔難
留名跟進! 有少少位未實際操作唔知係咪100%明白
如果可以share個excel formula 就無限感激!
QYLD冇AGG咁穩 不過收到既錢多過AGG好多
1萬美元 64比已經可以玩

呢個配置方式係長期作戰,唔好睇少每季9%

6000美元 每季9% 15年已105萬,尚未計低位30%不出場撈貨既反彈威力
賣出信號係代表股市反彈 第3次賣出信號最快當個市一路升已經係9個月既事哥哥仔

賣出=信號要你賣出股票轉去債券,個市唔升多過信號點賣?
已開新POST
個市有賣出信號=已經見底點升

假設大市一季跌左40%,啟動30%不出場,下一季急速反彈 ,升穿左你信號線,要你賣出股票去債券,呢個時候我們選擇唔賣,保留係tqqq增長
姐係30%不出場規則係最大,觸發左就一定會skip兩次賣出tqqq,唔理佢係到賣出信號/80+%按季增長鎖定利潤賣出信號(或稱峰值信號)/債卷%歸0賣出信號(重置信號),峰值信號係咪在季中都可以觸發?

如果跌足一年 每季tqqq 下跌10% 姐係會觸發4次買入tqqq信號 並且起碼會在第三季觸發一次股債重置信號 呢個情況年末計算既時候總資產應該會下降 但係就保持一定購買力咁?
1. 係,30%不出場第一法則,因為槓桿好客容易就進入法則,實際“債券0重置”似應付陰跌或滯漲牛皮市,如跌太多啟動了不出場唔會賣tqqq到債

假設每季如果跌10%,去到第三季再跌10%先會啟動跌30不出場喎,如果啟動後黎緊幾季後個市繼續跌,買入信號發出我地係繼續買,一直買到不出場兩次後第三次賣出信號再平衡,目的係將大跌時低位買入已獲利日既錢轉入債券

以金融海嘯跌足一年為例,我地呢個方法剛好第3季打光債券同季供子彈 第4季因為不出場我們債券0都唔會再平衡,變左sh

之後就係09年反彈出現賣出信號,梅花間竹2次,第3次賣出信號係11年3月,中間隔左1年多
峰值只限季度與季度之間,而且要上季平衡後tqqq比例要多於60%

因為如果tqqq係低位彈80% 比例都唔夠60%

咁呢個時候就算升左80%再平衡反而更危險
明左,咁如果一切正常 季中(以首季為例2月15前)出現一次賣出信號時 立刻執行賣出 上調目標價 並於季尾進行常規調動 而當30%法則生效時 此規則失效 直到30%法則失效後再次生效 會唔會更靈活?
季中如果係峰值到80%先會郁, 如果季度中跌多於30% 都係等季尾結算, 因為我哋唔知道季尾嘅時候係跌定升
“例如下趺到下一季 本來70/30水平去到85/15 到季結時要求賣光15%去買ETF 這時候我們選擇直接回60/40比例”

想問下,意思係咪姐係如果現時既etf同現金比例去到85/15,而下個季度又要求買15%or>15%既etf時,就要直接止蝕部分etf(賣etf),將個比例推翻去60/40?
謝清指導
(真倉實戰) 信號投資第一期
https://lih.kg/2796863
樓主我唔係好明第5,6,7,一係就馬上平衡到6/4,一係就忽略兩次賣出信號,一係就最多靜係可以用9成債券,咁咁樣嘅話又點樣可以meet到下一季度嘅信號線,再下一季度嘅信號線又點計?
呢個post當時仲係概念,打算混合動態平衡同價值平均,後來進行backtest 好多都改善番

90%購買力已刪除
你好呀樓主 我Lun左你篇野兩粒鐘 獲益良多
好多謝你願意無私指教我地依d輸到仆街既傻散

小弟我岩岩出黎做野 未夠30歲
長遠都睇好美女>港女>大陸閪
未睇依個post之前諗住月供$2000美金QQQ就算

睇完依個post之後我諗住跟你依個投資法
每季投資$8000美金
TQQQ:QND既每季投資比例係$4800:$3200
咁每季季前都做調整
以9%做信號線 (>9%就補去QND <9%就補去TQQQ)
跟住對比前八季既峰值 如果比前8季峰值少30%
就之後兩季都無視兩次既TQQQ補去QND既信號

小弟岩岩出黎做野冇幾耐 月入30k up
(早幾年年少氣盛玩動物輸左好多 仲要係辛苦part time錢)
想問我依個策略 樓主你有冇補充指教
同埋你覺得我咁樣做資產分配(風險/回報)對於我依個年齡階段有冇問題。
好想擺心機落資產分配 提早退休 見你好似無tg 唯有係到問

QND係咩
債卷etf
串錯左 應該係bnd
每月供款都入bnd

sig line= p x1.09 +(供款)

每一期初調動

sig ling - tqqq餘額 / 股數= 調動股數

左右互補
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞