玩TQQQ千萬不要ALL IN 附資產配置教學

299 回覆
219 Like 17 Dislike
對唔住太多回覆打錯
唔應該用摃桿 3% vti都做到
唔使對唔住你塞緊錢入我袋
咁如果唔係16720,實際個數字係咩?
等我再理解下
1.如果無乜升跌又點做?
例如本身15600,去到4月只係15700
咁係咪以不變應萬變?再用15700x1.065等下季?
--------------------------------------------------------------------

本身15600 信號線應該 16614 , 如果到期得15700 應該債券補過去喎
4月時TQQQ 結餘要去到16614 如果假如季結時剛好16614上下 做到6.5%我們就不動 剛好達標 咁下一季7月時就要 17693

-------------------------------------------------------
2.跌市又應該點做?
本身15600,去到4月變14000
咁我需要啲咩操作?

本身15600 信號線應該 16614 假如去到14000 咁就
14000-16614= -2614 信號要你賣債券補夠TQQQ
債影響不大 因為流動太急

摃杆ETF下趺既時候需要控制比例
唔係好明個跌30%果道,如果2年間tqqq跌左30%照個方法唔係不斷補返錢入去?點解係不賣出2次?
因為大跌完季度同季度之間可能會有反彈,到時信號會要求你賣出tqqq去債券,因為反彈嘅程度已經超過下季既訊號線, 我哋為咗保存喺低位買返嚟嘅股數所以無視兩次賣出, 保留喺股票度
債點會唔大? 2020年3月 幾多ig債跌20-30%
原本100%本金 好有可能跌到得返60% 到時你又會rebalance? 你又會點操作?
Lm
當然可以保留現金,但我提到果3隻債券

3/9/21 3-Year Trailing Returns (%)
–  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –
+5.05 BND
+4.98 SCHZ
+5.01 AGG

12-Month Trailing Yields (%)
–  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –
2.22 BND
2.44 SCHZ
2.15 AGG
真.投資
QQQ走到60MA以下就張TQQQ ATM LEAP CALL, 根本就洗理咩教學, 費文一篇.
點解唔1手cash 1手貨算?只要唔好貪keep住有50%cash等股災黎,再分段入唔係簡單得多咩?
留名思考
想問吓巴打,見上面有提到QYLD,其實係咩嚟?
多謝Ching
繼續消化下先
當然可以保留現金 沒問題的 呢個戰術主要係要求紀律,克服人性,因為一個過於情緒化的投資者可能會決定在正確的時間紓困。 雖然該計劃在收穫利潤、鎖定復甦等方面做得很好,但市場波動有時會嚴重打擊 揸現金可能會忍唔住買嘢 加上每季有流動唔會停留太長時間,好似18年股債雙殺年尾已經反彈 就算去年武肺以bnd為例,都跟隨大市反彈,不會殺太久
係好廢架師兄 覺得廢既咪唔好睇lor
留名學野
留名
但係想問點決定幾時重置返個64比例,升市就一定做到,假如跌市,個比例去到73比,下季又再跌去到82比,到再下季佢彈返上去,咁我應該係將多個6.5%嘅錢賣左去過返數,但個比例可能仲未去到64比,咁之後再跌返嘅時候如果我唔夠錢再去補點算
Agree, 同埋拉長月供長期滿倉都無問題

但樓主方法可取之處在於 中老年人的確係幾好

但40以下月供滿倉仲實際
重置條件

1:當股票要求補充到債券歸0

2 : 季度與季度 50%峰值

以你例子下季如果唔夠補,信號線要囉到0時 馬上重置64比

前提係“跌30%法則”未生效
如果每月做一次rebalance又點睇
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞