玩TQQQ千萬不要ALL IN 附資產配置教學

299 回覆
219 Like 17 Dislike
係 減低扛槓缺口 流去債券
理解:

我以75%tqqq 25%債開倉
每季度rebalance一次
以9%為標準線
我要將tqqq嘅市場價值控制喺前季度嘅109%
如果佢升多過呢個數,轉入債券
升少過呢個數,賣出債券填補

如果該季度tqqq達成=/>50%升幅
將成個倉重新打回75/25比
目的:鎖定利潤

因為tqqq升唔夠9%會用債券填
目的:確保穩定複利
如果當季債券會填至0
就直接將成個倉重新打回75/25比

對比前兩年高位跌30%不出場2次
係要同第二條rule一齊睇
當債券填tqqq填到0
理應重新打回75/25比
但如果tqqq跌咗前高30%
好可能會出現大反彈
呢個季度由100%tqqq賣返做75/25
就會變咗高買低賣
仲減弱咗大反彈嗰浸嘅力度
目的:保留反彈力度

補充:

利潤訊號線可自行調控
Set低d如7%
就會有更多利潤轉入債券
相對穩定
但複利升幅無咁大
反之亦然

疑問:

如果tqqq兩季都低於前高
證明納指橫行/下行緊
(喺市場大環境無改變下)
第三季、甚至第四季迎嚟反彈機會更大
點解前2季唔賣
第3季反而賣tqqq轉75/25比
咁唔係更加高買低賣咩
疑問2
半年rebalance一次是否可行?
利潤訊號線另set
因為違反人性

當你低位反彈咗半年嘅時候好多人會忍唔住想提早出售,(摃桿波動性大)

第三第四季股市嘅去向我哋而家只係先見之明, 當你真正發生嘅時候你唔知道第3季會係點, 可能第三季味道第四季之前已經跌咗好多, 到時你低位儲咗半年嘅貨心理上要再挨落去會更加難受

而且當你第三季再平衡之後假設第三季繼續升嘅話去到峰值你一樣都會將利潤撥去債券所以 係最安全嘅做法
我前面有提到我研究過每星期每年每半年但係我發覺每一季對tqqq行動係最好嘅

例如武漢肺炎金融海嘯呢啲月份我哋縮短咗用季度嘅話應該都可以喺相對高低點嗰度捉到

雖然我哋攞唔到絕對最高點最低點呢啲夢幻水位 但我哋唔會錯過升勢同低位買貨

槓桿etf最賺錢就係能夠喺低位嘅時候有購買力嚟買入, 唔係一直全倉死供
支持
樓主呢個方法又債卷過去tqqq係咪有D bug
如果tqqq跌完要由債卷補翻 然後又變翻75/25咪姐係縮左水成個倉位
仲點樣獲利
如果跟樓主方法,
儲定一舊錢先開倉(say 15-20k美)
定係其實就禁幾k美開倉分別都不大or完全冇分別
唔該樓主 ,咁我想問中途我有資金 係咪都係留翻係重置果時先加入?定係
例如Q2 去到 64/36
我就按比例咁加翻資金落去保持64/36
唔知你咩background
基本上無咩補咩
唔知algo trade底蘊 就睇yt片
揀多view數差唔多
唔識python就去學 除咗交易段code之外
仲有其他用途 e.g. crawling

咩都識啲 就dl個 mt4 用模擬倉玩
真係有心的話
就用樓主呢個64比概念做final test
啲steps 9成可以變曬code
唔需要按比例
本身識啲python 但發覺去到股票呢個層面 就覺得啲code 好難
得20萬推落去TQQQ啦
整合得好好
多謝巴打 幫推
多謝分享
開左倉 黎緊每季調整後公佈成績 之前玩QLD果d冇計
佢個方法係假定tqqq大部分時間都係升,係跌市時就可以用債券資金低吸tqqq
只有兩種情況會重置到75/25,1.大升市鎖定利潤 2.持續跌市時保留彈藥同時低吸tqqq,所以只會係tqqq回升到預設水平(e.g. 50%季度增長) or 債劵資金不足補回tqqq時先會重置
兩種情況下只有後者先會令到倉位縮水,但起碼你仲有75%低位建倉嘅tqqq倉位可以係未來增長,呢個方法比起定投tqqq/全倉少波動同埋有鎖定利潤所以心理承受壓力較細,當然完美咁高賣低買tqqq就更好啦
而且雖然跌市時用債券補,同樣小升浪時過左6.5%嘅增長部分,佢會拉入債券鎖定利潤同埋作為跌市撈底備用金,而唔係單方面不停用債券資金補tqqq
八季收市價既最過位
八個季度收市價簡最高位
洪巴可能你skip左
咁樣o唔ok?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞