玩TQQQ千萬不要ALL IN 附資產配置教學

299 回覆
219 Like 17 Dislike
依個提議唔錯喎
收到嘅股息又可以用嚟再投資,我再研究吓先
始終30%稅令我有啲卻步,所以一直無咩留意收息股/ETF
有D係 係我D教科書度轉番D 費時覆打字啦
步驟如下

1. 先設定股債比例 依個人風險承受 你可以55比 64比 我建議用年齡附近
(後生仔進取D啦 , 30歲以下75/25 40歲以下60/40 )

2.債券你可以選擇BND.AGG.SCHZ等等...

3.設定6.5%信號線 例如1萬鎂 , 6000股/4000債 今季股票信號線 6390
如果月尾結算日QLD係7000 , 7000-6390=610

4.根據番月尾結算 突左呢610元就撥過去債券 , 相反假如結算係5800 , 則5800-6390= -590 咁就要係債券補590過去QLD 補完後QLD有6390 咁你黎緊下一季信號線就係6805 買賣完後再下一季就係$7247如此類推...
咁你一年4次就增長左28.6%

OK..做完買賣動作之後檢查一下

5. 睇下今季結算日個收市價對比番前八個季度既最高位 有冇趺30%或以上 如果有就要啟動 " 30%不出場兩次" 法則

6. 睇下季與季之間有冇去到50%高位 例如上季9月30號收市價72.77 咁如果今季到12月31號 如果有去到109上下馬上再平衡回到比例 (假設我64比)

7. 睇下做完買賣完動作後債券會唔會去到 0 正常90%之下如果要你補9成9去QLD都係照比9成 剩低一成係下一季如果要你補多過剩低果1成就即刻再平衡控制摃杆放大左既下趺量

基本上就係睇呢3樣野有冇發生 圍繞住就控制摃杆下趺 上升過量季度50%則先獲利進債券保留
(PS. 第5條要QLD比例60%或以上先會做再平衡 因為怕係低位30%不出場時個市谷底反彈 摃桿放量上升特別係去年武肺復甦時彈得好急)
即喺嚴守資產配置同每季rebalance?
有冇TLDR
當然可以留現金,但我提到果3隻債券

3/9/21 3-Year Trailing Returns (%)
–  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –
+5.05 BND
+4.98 SCHZ
+5.01 AGG

12-Month Trailing Yields (%)
–  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –
2.22 BND
2.44 SCHZ
2.15 AGG

當股市大調整 負相關資產就會發揮效用
係 , 每學rebalance時要加上信號線,我自己黎緊12月21季結時 為15600x1.065再加上我新錢既一半 (月供1000美,半股半債)

即15600x1.065+1500=18114就係我明年一月份 rebalance目標

由於2x 摃桿 信號線% 設6.5 唔太難 但冇摃桿既etf 我認為每季3%就好 設太高可能每季要求既錢會增大,本身隻etf波動低標準差低 設家太高就好難達標
lm學野
想問你6.5%點計出嚟, 如果買TQQQ又set幾多%好
lm
tqqq 9%

本身如果玩開普通ETF 例如VOO VTI果D 你SET 6.5 季季都要補錢 。

我個人經驗非槓桿ETF 3% 係岩岩好 唔會補多錢又易達標,取其平衡,所以2X 摃桿6%係正職,而TQQQ波動度3X 所以設定9%

6.5係因為QLD波動比MVV SSO果D 大少少 所以比多少少 以前玩MVV我只係6%
點解要買債卷etf?
幫你答埋 想減少波動
減少波動同時又買槓桿etf?
我呢個方法原本就係配非槓桿etf 我以前係配ITOT SPLG IJR等等

但我發覺只要加入手法控制槓桿下行風險時配置,保留長久購買力,則可以長期持有摃桿ETF 方法沒問題 最重要是紀律,同心態
想請教下呢個方法算唔算穩定,每年有冇獲利20%?
果陣定大熊市

最後多謝師兄無私分享
有啲深奧,會慢慢消化
唔建議買Leveraged etf
原理好多人都知 例如管理費貴
亦唔建議買債卷etf
買債卷係為咗減少波動
但會降低回報率
減少波動唔代表風險降低
股票債券同時跌時有發生

以下情況就另計啦
投資年期短
資金大 例如1億
好似明明地講聲唔該先
想問咁係咪唔再加錢落去?
定都係一年只會加4次,然後按返比例買入?

會唔會有極端情況係兩邊都跌
強帖留名 本腳膠想跟你學嘢
岩岩睇,好似無息收既?
6.5% 每季 每年28.6 但債券基金每季出出入入所以只追蹤QLD

20%肯定有
睇標題以為膠文
點知入面原來認真教學
首先感謝分享 另外想請教 如果75/25 係咪都係要保持25x0.1=2.5%最低購買力 如果連呢2.5%都出signal用埋就要做返75/25 rebalance?
我自己會加錢 每季3000 再分一半到債券同QLD

Eg 15600x 1.065+1500=18114係我明年初調整既信號,咁去到明年4月我就18114x1.065+1500=10791就係我3月既信號線

至於極端情況係會有的,任何投資邊法都會遇到呢一日,但同時你唔會all in同月供慘,因為我地唔去預測大市,我地只係每季對價格做反應
我覺得留cash 更好? 就快taping,過多排早晚加息。唔長期睇好債市。
多謝師兄分享 留名學野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞