玩TQQQ千萬不要ALL IN 附資產配置教學

299 回覆
219 Like 17 Dislike
巴打點睇margin TQQQ?
最近想玩大d 諗緊孖qqq讓還是tqqq
依個係升市做法唔該巴打

1.如果無乜升跌又點做?
例如本身15600,去到4月只係15700
咁係咪以不變應萬變?再用15700x1.065等下季?

2.跌市又應該點做?
本身15600,去到4月變14000
咁我需要啲咩操作?

唔該巴打好人一生平安
兄弟 係跌 唔係趺!
有心分享 正評
lm
自已做個excel

係玩命既做法
銀行好貴
margin戶 每3-5年破產一次
融資6成,一開始維持率167%(=10/6),
掉到120%(=7.2/6)追繳,亦即股價跌了28%;
若股價跌了48%(=(1-28%)x(1-28%)-1)則會被追繳2次。

第1次被追繳時,只賠了70%的本,還不會被產
(100元融資,可買到股票250元 (=100x10/4),
跌28%等於賠了70元(=250x28%))。

融資最可怕的是,初次被追繳時,
投資人都會心有不甘,再借錢來補繳,
若不幸2次追繳,就破產了,還負債累累。

跌28%的機率大概每1-2年發生一次;
跌48%則3-5年發生一次
(2008次貸、2003SARS、2001電子泡沫、
1997亞洲風暴、1995飛彈…)。

簡言之,融資戶,命中注定,每3-5年會破產一次。

5年前我既post
留名學野
1年只動作4次 無所謂
回報同100%QQQ比
真係好啲?
如果無升跌 剛好升到信號線就不用動作呀

如果下跌到14000 就是14000-16720=2720呀

當你完成動作 你股票餘額係16720 咁下一季信號線就係17806 , 讓信號線迫你高賣低買

越跌越買 時間複利會藏在股數,當反彈時摃桿向上效應就會升得多高以前
謝謝指教
2x QLD感覺比 TQQQ好
巴打呢度唔明,求解
投資期夠長洗乜買債
減低回報
減低波動

投資期長真係需要減低波動?
回報少2%你遲10年退休你又肯唔肯?
出現股災時,tqqq收益比qqq高好多
tqqq大跌=機會
想問下qyld穩唔穩?
趺30%不出場 2次 即對比2年前8季度收盤價比較如果趺30% 就無視2次賣出ETF放回債券的信號

跌唔係要補咩?點解要賣貨
lm
lm
1. 債券發出0信號時係因應市況陰跌長時間慢慢下降而縮小股數保留購買力係漫長下行時買貨,特別係30%不出場未啟動,但又補光債券時所做既措施, 喺低位下跌嘅時候再平衡就會減低嚟緊下跌嘅摃桿效應

2. 如果下跌30%規則到左 係唔會賣tqqq 因為2次賣出信號不出場 我地係唔賣出tqqq
季與季之間雖然對比30%啟動,但季結時極有可能會跌多過30%,可能40或50% 我們選擇低位不出場時保留股數等待反彈

所以當季結準備用光債時劵時,如果我地先睇下有冇啟動30%不出場,冇則債券發出0信號時再平衡,有就不出場2次
債券基金cef得唔得?
如pty, pcn, pfn?
對 保持購買力 低位入貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞