其實新macbook pro有幾多人真係有需要

398 回覆
93 Like 259 Dislike
其實牙石呢期有部14寸OLED幾吸引
不過12代U就出
其實係

因為要做大型compile有CD/CI,除非要寫Android
呢個應該都係好多人既心聲
因為大部分人連呢d 咁簡單既setting 都唔識教

唔打機又真係唔洗買windows
不過又真係都唔洗特別買mac pro, 因為根本就無用 用黎AI 定畫圖呀?
可以係unix 環境下coding 方便好多,而銀行係唔會有Linux 既standard build 畀員工,Mac就開始普遍。

點解會睇錯
btw 基本上買咩product都用唔晒啲功能咖啦
ios dev的話,mba都有啲慢。。。。
巴打係咪着白飯魚白T牛仔褲
今時今日就算寫is 都要等部機compile.
其實local 行testing都花時間,都會影響工作效率
你可以用 linux
的確寫game寫app比較多需要睇即時layout/compile+debug
不過呢啲都多數用部廢laptop remote喺desktop做, 甚至直接喺desktop做
其實你講句有錢又想買 買黎做砧板都冇問題 只係表達緊其實冇咁多所謂嘅Pro User 好多都係普通人為咗提高生活質素而買
Mr.A
testing寫獨立class淨係test 果part only

10 seconds rule
其實答呢啲問題都無用
答完又會challenge你究竟有無需要
佢哋想要嘅答案就係:
唔應該買macbook

但究竟呢班人明唔明
我有錢買高配置有咩問題
一部電腦起碼跟幾年喎
係咪做文書就要一式一樣買一款機
定係突然要剪片執相 先黎買另一部機
笑撚死 咁都有人負皮我
人地top spec機去攻咩客源
自己唔係目標群眾 就只係追名牌
講到尾都係潮流

笑人唔想進步 笑56k
不如反問番自己有冇用5G啦 屌
野野追top但日常又用唔到
同5G一撚樣
不過5G會差過4G 但M1pro唔會差過M1

利申番program狗加音樂人 我買部機真係用得著 吹咩?
講完出黎唔笑個下好野
我就當MacBook Pro係生產力工具 可能巴打你當係Accessory
巴打一定好慳家
著白T白飯魚
無需要,但準備出工數買返部威威
睇嚟呢句顯得你好自我中心
覺得人係點就點
E-commerce 9成都係細公司
咩都一腳踢,淨係product 相,Lightroom都玩死你,幾千張相咁執
入面啲產品資料有野要改你估真係人手逐個逐個打落去?少少自動化咁執都有排run
This is Pro user
除左普通user,宜家拍片剪片做youtuber普及左極多,apple睇準到個機會,比得起錢又想玩下剪片既,買皮幾野apple flagship line 既機既人應該好多。
就算你講未到做大製作,宜家好多做開細media既都由針對內容到開拓埋品質方向,做啲ae,做埋abcd roll, colour grading,有左m1pro/max,你估仲會唔會去搏,用番m1就算? 長遠計穩陣一定用m1 pro
呢輪無咩好買,咪搵d 嘢買下囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞