其實新macbook pro有幾多人真係有需要

398 回覆
93 Like 259 Dislike
究竟邊到先有人吹風話唔買就係窮,明明apple 發佈會嗰日啲post嗰個都話有需要先買,文書機用番air反而有班笑人嘅先會第一句就話自己窮撚先買唔起pro
iPhone都1萬蚊⋯一句已經夠覆樓主
多啲彈性都好嘅
人總有一時三刻會想用port但冇帶dongle

不過我覺得如果佢俾多個Type A就更好
同果粉嘈 你真係未死過
但都係咁講啦 user覺得啱用咪得
剪片佬 effect佬 修圖佬 3D佬 音樂錄音mixing佬 仲有program狗
除左以上工作需要既人 買黎都用唔到啲feature
只係打哂飛機咁同人講自己買左top spec機
名牌效應黎
最後咪拎著部17吋mon睇youtube同netflix 加埋fb同文書野
人地問你純睇片咁點解唔買大部啲既機
佢就會話因為M1 chips好勁 你識條
iPhone 有幾多人會用盡粒U?
除咗速度今次其他硬件都吸引
咁都係嘅,有條友隊隻手指比你都仲可以即刻開到出嚟
有次個客隊隻手指比我叫我睇裏面個file
最後叫佢airdrop 比我算
唔講唔知香港影音產業咁利害咁好景

原來個d 咩無錢開戲都係呃人,人血饅頭
我用Mac主要係因為macOS, 有unix 既便利無Linux 既麻煩。
我都係咁諗
其實對好多人對佢地黎講唔係負擔
真係拎佢黎上網做文書咁又點
最on9係一路會有人出黎judge佢點用唔著部機/部機有幾唔抵
係度合理化自己部一萬幾千嘅機做到啲咩點抵法
但問題係人地根本唔需要講性價比 亦唔care你買咩機
人地甚至有齊win mac機比唔同用途
就好似啲廢老話人買樽裝水咁 跟住話自己點樣斟水仲平

利申:唔洗追住我嚟屌一部mac機都冇
香港producer 只可以接返香港job 英美澳加台一律唔准接
有compatible mode架wor
其實Chanel 袋有幾多人真係有需要
其實Rolex 手錶有幾多人真係有需要
其實Lamborghini跑車有幾多人真係有需要
其實Nike 波鞋有幾多人真係有需要

好多野無需要都大把人買,有錢就是任性
去個廁所個位都無埋啦
其實m1 tensorflow有2080ti速度,m1max 有v100級但仲平d

而家已經同同事研究緊堆mac mini cluster定係intel one api 定係繼續行cuda

但os唔同要獨立起cluster,用cuda/intel就架構少改動就直接用到但耗電同價錢會抵好多

AWS有mac image用就係用mac mini出嘅
完全講咗我想講嘅嘢 啲毒撚停留喺咩年代,真係老撚土
咁window初開機我記得好似冇問我揀自動up唔up啵
就算係up 係咪有必要強制reboot 嗰時強制update我開機根本冇機會say no 然後就話要reboot
其實金融行java多,咩os影響不大,係睇成本揀hardware
做hdr/pano/影星果d最少要16gb ram
IT狗想要
奈何部macbook pro用咗三年都狀態非常好
新果部再重啲
日日拎返公司
我自己會揀 Air

但有啲公司(例如 bank)會裝好多 software 落去
可能真係要部勁啲先得
玩得game先算啦。九成普通用家,要部勁電腦都係用嚟打機
真 點解個priority落咗喺打機到
av 都要剪片架
大佬幾十萬條片唔剪D精華出來
重睇嘅效率好低架
大佬有D片卒碟都卒成半粒鐘
公司出多部m1 max mac mini接幾個 moon做野啦

其實公司枱機都係windows砌機實際d,配部mba出街用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞