原來以前買樓咁撚易!

487 回覆
838 Like 43 Dislike
以前廿厘息丫嘛,但係儲係銀行都有十厘呢。同而家比其實比例無咁誇張架。

收皮未?
唔洗下下屌屌聲嘅
你不如諗下樓市唔穩定會有咩影響先。
經濟唔可能只升不跌
強行維持穩定只會令市場失去咗自然調整嘅可能
班既得利益者梗係反啦。
即係宜家上哂岸果班藍絲廢中咁
一定叫人唔好攪事。總之我d資產唔好有影響
多謝QE 人力價值遠低於資產價值, 呢個先根本問題 有錢有資產既只會越黎越有
其實你應該明白樓市同銀行體系係環環相扣
咁嘅理解就係銀行體系不穩,壞賬大增,香港會發生乜事。
另外,維持穩定唔一定大跌,可以隨上升週期而大升。如果無辣稅,3年ssd,個市可以升得同歐美一樣咁癲
你要明白高樓價唔係剩係得政治措施一方面,單係QE後已經不斷發生
onlinegame帶升比裝備咁
宜家先入game冇人幫。就好似大富翁玩左幾十個圈你先開始玩
佢會同你講宜家玩美股輕鬆賺啦
所以你公司執笠都係自然調整嘅事
到時樓跌50%又如何?
小朋友應該無諗到咁長遠,唔好怪佢
結論樓主鳩up唔洗本
97 大爆過,大不了咪用幾年時間重建番哂
但係至少咁大型嘅爆破係公平地令全社會嘅人洗牌
咁樣一定好過而家完全無希望咁
銀行體系唔穩定又如何?
經過97 03 之後大不了都係全社會低迷兩三年,但換嚟嘅係全社會可以趁機轉型
如果你兩個人做野收入26k都儲唔到94萬
咁更加唔好講比依家啲首期(一成)
1971年對比2010年,都未對比2021年
食物通脹政府有理過?

https://www.hkmemory.hk/MHK/collections/hkcurrency/currency_consumer/index_cht.html

上等米 1.67元 10.94元 555%
豬肉 8.15元 54.77元 572%
牛肉 11.18元 98.11元 778%
活雞 9.64元 76.07元 689%
米鴨 6.12元 25.77元 321%
紅衫魚 4.93元 61.03元 1,138%
石斑 11.16元 86.32元 673%
鯇魚 9.57元 37.3元 290%
白菜 1.54元 14.89元 867%
菜心 2.41元 18.29元 659%
橙(每個) 0.49元 3.82元 680%
雞蛋(每隻) 0.21元 1.34元 538%
計樓主果d數據。
低收入果班計月薪100倍都好多新樓選擇
高收入既可以買完一層買多層

宜家計你搵3皮 已經叻過好多人
想買600萬樓都要月薪200倍。
新樓就細到pk 實用率低
大d既就幾十年樓齡
上面已經解釋左你都可以無視
大西北單幢樓 00年中都係買緊80萬
宜家已經要450萬
事實上就係呢廿年貴左好撚多
佢講法就係樓市就需要維持穩定,咁點解必須重要嘅食物市場就唔使呢?
唔睇中位數睇誠哥?
點解舊時拎中位數人工嘅人又買得起?
咁咪姐係舊時買樓易囉
終於有個正常post
多謝指正 sorry拎錯數除
原黎痴撚線舊時買樓真係咁撚易
燒炭個個唔係你父母
執個間公司唔係你開

幾年時間?憑咩
而家就係個政府唔想爆
同埋香港係美金結算
美金印多左,你係香港話事人應該點做?
脫勾?
邊個信你港幣?

港樓隨外圍跌無問題,政府有得瀨
但政府令樓跌50%
銀行同庫房要幾多年先重建返
淨係銀行炒一半人
呢個失業率呢救?
定係靠加你稅去補貼返?
你交幾錢稅呀?
因為70年代政府未有家庭收入數據
我所以講明係兩個人做野前設用最低人工藍領人工x2
2021政府數據係中位數 唔只係最低級藍領
講緊係計晒所有職業 所以唔會差好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞