原來以前買樓咁撚易!

487 回覆
838 Like 43 Dislike
你又可以拎1976年黎講喇
以前原來冇劏房
岩撚咩,76年揾$3200係頭20%黎,算精英啦
由佢地繼續住公屋/租一世
巴打 儲到錢買150呎樓未?
牙煒話你地班後生仔拎哂啲幾去玩 唔去旅行都買到樓啦
話事話差唔多兩年冇去旅行 大家掃左幾多個單位?
問題係點解要保持樓市穩定先?
明明樓同食物一樣係必需品,點解樓價飈升就無問題?
劏房及避稅風波
2012年7月31日,陳茂波在出任發展局局長之後的第2天,《蘋果日報》即揭發他在1994年和1995年間,透過當時任職董事的景捷發展有限公司購入多個大角咀單位作「劏房」出租牟利,涉嫌違反《建築物條例》。

港英已經有"劏房"啦 以前叫板間房

你戒奶未 未既話好好讀下歷史啦
有。不過上一代人肯排既5年大部份派到樓啦
宜家公屋實冇份
70年代尾都未有啦
樓主鳩up唔洗本
既然好大可能上唔到,上到又話要供一世
咁點解仲要上,租樓唔得?
佢講緊3200 係兩個人加埋
我已經夠比首期
你呢?
其實真係好多26200月入嘅人都過100萬
利申:銀行撚
住木屋劏房板間房果堆等到公屋
宜家公屋有冇份先
改裝第一型
改裝第一型徙廈是徙置事務處於1970年代根據原本擁有的第一型徙廈改裝而成,單位面積大大擴增。初時的「改裝第一型」徙廈是沒有設立獨立廁所和廚房的,1980年代才把每個單位改建成有獨立廁所和廚房的基本公屋屋邨,有部份的徙廈更把兩翼之間的樓層打斷,使兩翼分開兩座不同的徙廈(例:石硤尾邨第15至18座和第25至40座)甚至把其中一翼拆卸(例:柴灣邨第22座),少數的在改建中更被分別冠上名字(例:石硤尾邨第41座命名為「美荷樓」)。

隨著啟德機場的遷出,香港的土地需求增加,故被改裝的第一型徙廈因應「土地浪費」為由,而於1991年至2008年把這些徙廈清拆重建。只有石硤尾邨的美荷樓被列為二級歷史建築而可以保留下來。

以前啲"公屋"一層一個廁所 衰撚過劏房
我比咗圖
家庭收入76年$3200係頭20%
71年係頭4%

你去圖片就見到
果個年代低收入人士都有機會買樓
宜家皮幾野果班唔洗諗
輸左個首期
你連點解要保持樓市穩定都講得出,想各位點應你?
呢個要多謝董建華八萬五 但fake news 台未出世成日人屌佢又屌
So desu ne
咁當然我姑媽都住過。
我細個都住過木屋。有睇過亞視年代d戲都知
得個做字 人人都辛苦。娛樂又小。冇人會幫到你 乜都靠自己

不過叫做有個跳板比你儲錢起步先。
有屁就放啦屌
如果上一代留返3-4間屋俾你,自己又努力2間樓,下一代基本上衣食住行無憂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞