原來以前買樓咁撚易!

487 回覆
838 Like 43 Dislike
80年代 人工中位數*6年 = full pay
而家人工中位數*6年 = 3成首期都冇 壓測都過撚到
啲柒頭又會話果陣20厘息
根本而家儲3成首期時間 已經夠以前比9成 供1成20%
咪撚叫人呼吸plan 1成就夠
其實上邊話以前易既
可摸耳講下屋企有幾多層樓?
住公屋果班廢撚 麻煩收收皮
呢個po有幾多人住緊太古城
如果以前買樓咁易
呢到應該都多父母幹
以前有mortgage link?
兒登嘛不意外
應該無咩人會消化內文
見到標題岩心水就正評
好簡單一句,呢廿年黎樓價升左幾多倍,各行各業工資有冇跟住升?
咁易買咁你老豆老母買落幾多層太古城
基層都輕鬆買
但我仲住公屋咋
人工中位數其實唔準
香港大把工係唔洗報稅/唔當個人入息,人工中位數只係俾啲仆街財團拎黎壓人工價
佢個graph超誇張

81年人工中位數已經有5000, 但我既數據91年人工中位數才是5200
81年人工中位變左91人工中位數,唔怪之得根據佢個結果供得起。
岩,但好多仆街公屋撚大陸有層樓升值/大陸有地俾政府收左,再搬錢落香港4成首期
近排同啲朋友傾,個撚個都有雙方父母幫,仲要下下都3,4成首期,有錢既父母實在係太多
佢地唔會知㗎
明明自己唔係收中位數價
就覺得出面好多人都係收中位數
同埋覺得d人年年都係收中位數返工,唔會加人工㗎
記得前排有個po既標題喺屌緊俾家用好多正評,點知個樓主痴屋企住又痴食,老母叫佢俾3000家用都覺得太多
你都戇鳩
完全理性淨係生存角度考慮下
根本唔撚會留低
物價、租貴 人工低、福利差
生存角度下留低完全係受罪

依度又係租去出面又係租
但出面租價錢平有貴 香港地價唔會差太遠
前題係住得有尊嚴下
Agree
你確定全香港人買唔起樓?
唔該唔好自己廢就屈做全香港人都廢
就算依家未開關新樓盤都係1q清
去買既大部分都係真香港人
以前買樓咁撚易
然後9成連登仔都住緊公屋打飛機
請問你地老豆老母係咪重度
如果好似你咁講做廠都咁易買到
點解咁多人住公屋同徒置區?
老豆70年代黎香港,頭幾年去親戚屋企做野包食住,冇人工
之後出去做野,80年代佢唔記得搵幾多
90年代6000蚊人工
2000年慢慢升到9000到10000
每個月租板間房由1600到2000到2400(唔係劏房,廚廁同其他人共用)
一個養四個
2001年係九龍用60萬買左間400尺既30年洋樓

所以香港少d人真係易上樓好多
Cctoy手法係咁
其實又咁講,依家都係結果論姐
03沙士,樓價跌到仆街,有好多人都唔敢買啦,依家你就當然係到講個陣班懵撚跌到on9都唔買做乜鳩?
依家淘大升到800幾萬,但個陣淘大55萬,比你都唔敢買。

所以其實以前d樓再平都好,個陣都無人知應該買嚟投資
買唔到樓唔係我問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞