原來以前買樓咁撚易!

487 回覆
838 Like 43 Dislike
點解你個假設咁奇怪
2021 年嘅人唔會唔飲唔食幾十年,但八九十年代就會唔飲唔食幾年?
我都唔識房屋台班專家咁左計右計
但係收入同樓價 比較番
今時今日差勁撚遠
利申番先,樓主啲數據幾啱嘅,只係呢個假設有啲怪怪咁啫
我覺得依家買樓係難
主因係要計壓測、同埋lum sum大要做高成數按揭過按保
但係因為篩走左一啲無能力或能力不足嘅人,所以樓市响逆市都無大震盪
上左車就好似去左樂園咁
上唔到就永無翻身之日
如果所有人,做m記炒薯條、送貨跟車、超級市場嘅都買得,咁跌起市上嚟,可以諗下個市有幾唔穩定
新盤上電視訪問。大把老豆老母幫手wor
你呢個講法某程度上係啱
但香港地最大嘅問題係個safety net 太差
你講嗰啲職業嘅人基本上係被迫做月光族
以前買完層樓真係人住。實用面積高地方大
宜家供大半世人既努力。得間咁既野
唔覺得好可悲咩
基本上普通工,無專業資格响香港嘅私人市場,大多都係偏低人工
其實與其夾硬上車,不如思考下對喱班人係咪好事
你係唔係唔知咩叫發水樓….

政府於1980年代豁免深度少於500mm的窗台計算入樓面面積,發展商於是興建大窗台並計入建築面積,變相細單位亦可以高價賣出,最經典例子莫過於沙田第一城和太古城,住客須將窗台變成床的一部份,盡用每一呎。
所以咪講緊個保護網太差
已經唔係講緊要樓價平黎俾佢哋上車,而係講緊正苦喺租住上有無咩援助
公屋嘅入息審查係幾乎搵最低工資都過啦
個置業方法唔同以前、樓市太穩定同低息環境從來未見
提醒你宜家個玩法唔係一步到位,而且我可以同你講有實力、供得起樓嘅業主,其實唔洗太努力
因為我地有好多方法,包括樓價上升,一連串財富效應輕減左好大負擔
包在黨身上
好快減到10年內供完
入面有件連登仔講到80後97年個陣都可以用個人能力一開三9up到離撚晒譜
70年代頭做製衣廠有1600蚊?
咩post 呢?
老豆老母唔係香港人?
咁全個post既主旨係唔係連登仔屌柒自己老豆老母幾十年前咁易買都買唔到樓
幾十年後又幫唔到佢地買樓
買樓難換到樓市穩完係無可厚非
至於喱班人同保唔保網就係第二個問題了
上個po話買樓難我都有睇,以前買樓係爭崩頭,有人收陀地甚至打交,而家係AA為咗爭客而打交,你話買樓以前易定而家易
叫得加州健身就知佢好人有限啦
照計都應該有層自住。有d多餘錢幫到仔女

冇既住咁多年公屋慳埋慳埋。上面成日話息口高
唔敢投資放定期扣埋通漲都應該有筆錢
乜都冇果班一係懶一係爛賭
真係痴撚線咖啲人
自己老豆老母冇樓就係廢中,當年咁易都唔買
自己買唔到就係樓價貴
放心、標題都唔會變
一樣係「原來以前買咁撚易」
洗錢習慣唔同
家庭關係唔同
際遇唔同
可以直接比較架咩?
你唔問下啲廢老以前拎左幾多錢去叫雞 賭錢?
80年代升幅細過依家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞