原來以前買樓咁撚易!

487 回覆
838 Like 43 Dislike
講利息同通脹然後話儲唔倒錢果d一律傻鳩,就算唔做mortgage link,當埋你唔識買銀行股地產股,連債券/定存都唔識買? Assume 10%通脹,但淨係識渣現金?
定你先係 真係覺得人人都係fg50k?
實際咁多水泡科
好似好正義咁㗎
“我買到啫,大把人買唔到丫嘛,係咪唔洗理?”
到佢租間屋出去又唔半價?幫下d人丫嘛
比個借口不想努力姐
一個月$3200喺71年係頭4.7%。
喺76年係頭20%。

上四分位數收入既人係今日應該都唔難買樓。
我啲post已經有晒較客觀數字(幾份資料既中位數,息口etc)
唔夠人講就出post用主觀數字做論點
經典既simpson’s paradox
on9 比喻,房地產一定要升?
呢個post個樓主應該都係呢啲人黎
睇下97到01跌咗幾多先啦巴打
倖存者偏差
你既圈子多人搵得多係你好彩
或者根本唔係你

咁撚多你講果啲人香港點會咁低失業率搭車返工點會咁逼
打風亂咁掛點解會咁俾人嘈

自己離地話人井底

Btw 睇你講嘢呢位哥仔係咪 我識人搵幾多 個fd 日日屌女就當係自己成就果啲人
企喺隔離恥笑成功嘅人
一定比自己努力嚟得簡單
上面有條友話一份人工買兩層添
即係爺嫲阿公阿婆父母,家族起碼8層樓係手
有預感,30年之後嘅新連登,呢篇文就會變成:原來以前啲人買crypto係咁撚易
D樓比人搶住買
會唔會係自己太窮 而唔係d樓太貴
感覺呢班人同上一代受惠於移民潮而上位一樣,以為自己比下一代真係特別有能力。

https://ps.hket.com/article/2257104

唔好講到咩七八十年代,計近十年都已經升左一倍,班人仍然係睇唔到。
80年代未有CCL 冇數據反駁你
但記憶中果時啲樓升幅係細過依家
宜家睇番果代人
一係有幾層樓
一係有層自住
差極都有公屋住
算9數啦,你個孫到時都係咁講
宜家咪一樣大把人日日做十幾個鐘
ot o到傻仲要做完都係冇終點冇目標
以前買果d 實用面積高。一人有一間房
宜家果d 新盤比狗住。又工作平台 又低實用
有個60幾歲同事講過
當年啲樓價低到佢同老公不吃不喝三個月就比得起首期
最後用咗半年就儲到首期買樓..
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞