原來以前買樓咁撚易!

487 回覆
838 Like 43 Dislike
我就買左 都無爸爸
不過你未買到就可以繼續幻想人地好彩
7左小小係你姐 幻想啲對話出黎攻擊人
你話買左咪買左囉
上連登勿認真
不過我睇怕你都唔慌成功得去邊

收皮啦7頭
原來你無爸爸咁可憐

好啦,我唔講啦,嗚嗚
如果你成功過我既 你就唔會話緊啲人成功靠好彩啦
唔夠人講就話人柒頭 言語攻擊
希望你小學畢到業
祝學業進步
你又知我唔會成功過你?
笑死我,你識睇埋風水啵
風水係睇人成唔成功既咩?
你邊到鄉下
我以為你乜都知添
老豆老母係利益者又點,同買樓難有咩關係
無人話買樓係原罪
點為止付出,最好9萬蚊一尺你買唔起就係你無付出
自由經濟咪話左你聽囉
如果真係升到九萬 咁係市場反映
你話既得利益者操控 咁都同買樓難無關?
操控啵
D油升成咁都話無操控架
其實根本唔洗咩分析
呢十幾年香港樓價嘅升幅 有D咩會追得上 我諗得BITCOIN
市場炒到上90萬都得添,我只可以講話香港市場學人玩極端自由經濟,咁唔代表個現象係正常係合理,離哂地咁升全世界真係得香港先見到
你老豆老母有資產唔通你出街買樓會有折樓價市場會為你而降價九唔搭八
屌你 句野你講架 你拉返上去睇啦
我呢句反問黎嫁
其實所謂自由經濟係擋箭牌黎既姐,自由經濟都有講如果市場失衡政府係要出手干預
不過佢當睇唔到/做左等於無做/做完仲有反效果
你up乜春啊,本身我想講政府,支共,地產商好多因素抬住個價,你又係到講咩老豆老母,咪應下你
向後望就易

你比完首期用7成人工去供樓願唔願意

假設你唔知,5年後你人工因為通漲多兩倍
係呀,所以我意思都只係話相對而家容易,我老豆果陣都辛苦過黎供
或者咁講,以前入場門檻低好多,而家你想辛苦供都好難有機會入場
香港人係咁架啦,有樓理撚得你死,明明成個政府政策有問題同埋一堆既得利益者操控,搞到香港個樓市咁癲,仲可以話番人廢轉頭
同埋一堆既得利益者操控 呢句你講嫁喂
油價唔同
因為成為油公司公本高
呢個叫自然壟斷
唔同樓市 參與者眾
類比不成立

Btw Rolex. Tencent. Fund. Tesla.
係我講啊,但我講既既得利益者咪係政府,支共,地產商,大業主,有咩問題衝出來柒做咩,諗下先覆好難咩
自由經濟較少失衡
相反 人為干預先會引致有deadweight loss

Btw no offence. 你應該唔知失衡define咩
唔係字面直解

利申 我對自由經濟有bias.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞