原來以前買樓咁撚易!

487 回覆
838 Like 43 Dislike
Are u serious ?
天水圍新居屋首期廿零萬only…就算你couple 拎最低工資會儲唔到廿零萬?
同佢地講就嘥撚氣啦,由佢哋繼續怨天尤人吧
做得中国殖民地大家預左了👍🏾
層樓供完啲錢會落左大海?
咪又係你自己既
你有呢個諗法 證明我地level係唔一樣
你繼續發夢 我去發達先啦
起底睇睇 唔洗同班能養嘥口水
其實依家要買都買得起嘅
兩公婆認認真真貯10年錢
再供多30年咁囉
值唔值得就睇個人選擇啦
我點解要係全球最貴呎價既地方買
用下個腦都諗到啦level真係唔同
唔講以為你住幾千呎半山豪宅
快啲躝去發夢自己發達啦
笑撚死咁都有得打飛機
你係有料就唔使上嚟刷存在喇
你仲未明我講咩 已經無乜討論價值
你係其他國家買樓 再平再大都好 個價值係咁多就係咁多
你係香港再貴再細既地方買樓 個價值係咁高就係咁高
成班垃圾藍絲AA狗不知所謂
太易買樓喇舊時
咁你住到幾千呎半山豪宅未都係你自己
用700萬香港買到幾多呎?第2度又買到幾多?
居住質素淨係人均面積都輸撚哂啦
都唔使講政治
定你做AA住公屋淨係諗住推人買樓冇諗過
冇討論價值咁你仲唔躝
你都唔係回應緊我問題
你一答唔到就扯落其他地方度 乜鳩住幾千呎豪宅
睇完真係得啖笑 但係就咁睇你留言 都已經知你係好撚窮 因為你一直搵緊自己失敗既藉口
如果按通脤計法都得
80年代 人工中位數*6年 = 7成首期 3成要比廿厘
而家人工中位數*6年都唔會有1成首期 呼吸plan都唔掂

我哋應該推介去非洲中國北韓
不出一年全球有窮人
個個嚟香港市場炒嘢ok
我身邊好多決定留喺度黃都上哂車 你留係度都要住
點會放棄層居屋,係供完樓之後佢老公唔想番工,變咗軟飯王仲包二奶
呢個真 重要有嗰啲人 呢個世界先可以維持平衡
講真如果大家係覺得而家啲2萬蚊呎劏房盤好值得買既就唔使每期抽居屋都爆表幾十倍啦

就講2020年

以市價6折推售逾7,000個單位的「居屋2020」於今年5月31日開始供市民揀樓,歷時3個半月,至昨全數單位已售罄。居屋2020推售4個全新屋苑,啟翔苑、錦駿苑、山麗苑及彩禾苑,共提供7,047個單位,定價由約116萬至489萬元。

超額認購近33倍 復售以來最多

今期居屋共提供7,047個單位,為2014年復售居屋以來最多。此期居屋收到約23.6萬份居屋申請,超額認購近33倍

23萬份表得7千幾份買到買唔到
咁果班人可以點?公居屋冇份唔想租
小部份人流返落私樓好出奇?
事實根本就係香港人冇得揀咋

果班藍絲Aa狗淨係睇到星凱果萬幾份表
然後打哂飛機話香港太平盛世樓市gogogo要排隊買無視哂所有問題
唔該你睇埋居屋條隊先打飛機啦

有得揀香港人會想用全球最貴呎價買你d垃圾盤?面對現實啦成班無賴大種乞兒搵食行遠d啦
你可以買11000尺天水圍 出中環唔使1個鐘
做人不嬲要睇餸食飯
咁睇黎你都幾支持北部都會區
因為會起大量公居屋 (好似係)
老老豆豆佢成個發展配套設計係比咩人住大家心中有數啦黎緊十年咪睇下新移民政策有咩改變囉
不過真係果句 關我叉事
以前d工多數體力野
D人咪覺得辛苦

而家雖然好多係文職野
但個社會壓力大好多, 係唔同既辛苦

佢地唔會明
只會覺得「番寫字樓唔使日曬雨淋仲咁多投訴, 阿叔當年.........」

至於買樓, 事實擺在眼前

一個地方發展中, 起飛緊(6,70年代香港)
機會一定多過已發展, 甚至飽和既地方(2000年後香港)

無需同佢地拗
啱呀睇餸食飯使鬼係香港食咩
大西北8000蚊呎都比多佢啦
同㩒住搶有咩分別
如果你選擇留係度 你都要住
茶記50蚊都俾多佢
佢地都係㩒住搶
其實係cctoy廢青自從施政報告後大舉進場
你地返cctoy抗爭啦,依到唔會有你地想要既成功感
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞