原來以前買樓咁撚易!

487 回覆
838 Like 43 Dislike
咁你用你數據嘅數計下要幾多年
點計都平過依家
以前咁撚易買樓,個個連燈仔屋企應該幾層樓楂手
以前銀行儲蓄利率都有十厘你唔講?
你儲5年前都賺1.6倍
但5年樓價至至少double
(美孚新68年3萬,77年18萬,十年升6倍)

同埋樓豬啲咩一個月$3200係鳩up
當時1971年家庭月入$3200係頭4%
1976年係頭20%

依家頭19%係$60000,佢地買樓都唔難
嗯嗯,咁講法以前買樓真係易好多喎。thanks
以前頭20%買港島,而家頭20%買大西北
易兩三年咋喎
都係個句,full pay就平
但當年都係供樓多
供完至少比樓價既double
首期比得少比triple

數據就比晒、你地硬係唔接受吹你唔漲
姐係你agree樓豬啲數據鳩up啦係咪先?
供樓至少10年,80年代仲開放到廿年。想問下,廿厘息係邊一年到邊一年?

買樓果陣廿厘息,到供完就唔係廿厘息啦

相反而家低息,供30年都係咁低息?

你比果啲數據係咪實際情況呢?
我同我老婆本身做專業上車冇難度,冇理過樓主d data
但而家d樓價太離譜,早廿年出身,我而家應該住緊港島/九龍塘
的確係. 人工遠追唔上資產股票市場既升幅. QE 後遺症
問咗屋企人,佢哋係八幾年買樓
嗰陣應該係最易
點解無London
八十年代如果有幾十萬
我估放銀行食息都夠租樓

揀揹十幾厘息供樓定租樓
當年黎講應該係一個好難嘅決定
始終仲有好多土地起樓同值得憧憬嘅房屋政策

所以我覺得以前買樓嘅人
眼光勇氣能力運氣都好重要
London排11啱啱入唔到榜 8.6倍fyi
係呀,1981開20年按揭,但供16厘
我等陣補資料
廁所上面嘅閣仔可瞓3個人,收租斷人頭計,有人去廁所嘅臭味都每日都有,慘過劏房好多,其他就用板嚟間咗幾間房,但無獨立廁所同廚房,呢個就係我外母嘅5-70年代做包租婆嘅歷史,當年嘅閣仔重喺度,而家佢變咗獨居老人,成為我評為所謂嘅博物館
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20150922/bkn-20150922172036879-0922_00842_001.html
東網only
但佢地已經係精英黎
87年12理,之前仲貴,最貴我搵資料係22厘
計埋比大家睇
第一條友88年買樓,已經算係精英,都係借9成
83萬500呎,12厘供20年
一個月供$8534

83萬既樓最後比咗210萬先供完

比埋當年既家庭月入大家睇

https://core.ac.uk/download/pdf/37978438.pdf
1986年家庭中位數$4000-5999
都符合條友所講,「做文員幾千,跳到去工幾萬」
依呢條友既所謂文員都一定唔係最cheap個種

歡迎良性討論
最貴都係22厘,90年代已經落到10厘以下,又點樣供樓價double, triple呀?

高息果陣就樓價平,80年你話樓價升得快就可以分廿年還,啲息越來越低。

結論我留比你講,而家買樓難定以前買樓難
我㩒埋機比你,十厘就double, 20厘triple
一樣咁難難處唔一樣
btw 你應該冇睇條片,睇埋先覆啦巴打
事實就放咗係到,以前根本唔會易過宜家好多
我知大家對政府同社會都好大怨氣
做香港做人係辛苦,但我地冇謂講到上一代人冇努力過
咩痴膠花兩年full pay買樓呢啲廢話

大家知道個事實唔係
一樣係捱生捱死,一樣係供到仆街
當有人講啲啱聽既說話去令自己覺得
我地既廢唔關自己事,自己最慘,自己最艱難
就會想認同,想沖過去圍爐,人性黎

一堆人係到圍爐取暖,一定易過努力奮鬥
所以失敗者就永遠一大堆,成功既人永遠都係少數
就算大家證明咗以前買樓好易(whis is not true),咁又點?
樓價會跌?你租一世樓?冇意思

大家有緣鳩噏幾日,希望幫到一個得一個
You're better than this
巴打你真心好好人心地好好仲搵哂official data 計數
可惜明既已經明左,唔明既冇呢個慧根,唔會明
睇你啲post, 你應該30歲以上啦,我估你都經歷過佢地依家呢個時期
其實只要你老豆唔係李家誠,人人都有呢個時期
有人走到出黎、唔再繼續怨天怨地,咪成功囉
有人成世都怨呢怨路,就怨到去40歲,仲做緊一條廢柴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞