原來以前買樓咁撚易!

487 回覆
838 Like 43 Dislike
有咩影響你講
其實個數據只係反映緊每個城市既收入同樓價比例 我覺得又唔需要諗到咁複雜

都講左每個地方都有獨立性
如果你覺得唔可以直接比較唔如城市可以唔需理個名次淨係睇個比率就夠

正如唔同國家既gdp都冇可能係所有條件相同地去計就嚟做比較啦

我反而覺得計中位數已經係算幾客觀
雖然香港公屋多但冇一個規定係住公屋唔可以跳返出去買私數架喎
點解反映整個社會既收入中位數會淨係計中產呢
再者每個城市點定義中產又唔同 只係令到個數據更加混亂
與其係咁全部一齊睇整體中位數我又唔覺有咩問題
第一,88年買供廿年,廿年入面有幾多年係12厘息?點會係比左210萬先供完?

答案:http://lifestyle.etnet.com.hk/finance/images/stories/1/2013/03/MRATE.jpg

第二,家庭月入88年同86年一樣?無資料你攞86同91拉條線去攞個平均數唔難姐?肯定已經唔止$4000-5999,你睇下91個數據,已經跳升左幾千

有錯請指正
CLS廢老藍絲全面進場
個樓價全球最貴 收入比率成20倍仲怪緊人自己唔夠努力
指出呢種高地價賣地k型政策縱容地產霸權有問題就係怨天怨地都cls
唔駛爭住逗個幾毫子既又
無錢係你自己問題 關政治咩事?
你賺啲錢 100%交稅?
定係有人監視你 唔比你增值自己?
定係有人想盡辦法唔比你投資賺錢?
定係你自己躺平 怪人唔比機會你?
好心你搞清楚個問題本質先發表你嘅謬論啦
我有本事買樓都唔代表個樓價係合理㗎

「廿年入面有幾多年係12厘息?點會係比左210萬先供完?」
原來銀行年年同你更新利率

12厘係計你還完錢為止㗎巴打
你真唔知定假唔知….
當你覺得價錢唔合理既時候
每次新樓都要抽籤
你既唔合理係咪話啲樓太平?

何況你係冇本事個班
連政府都供應香港有房屋問題
又關唔關政治事呀
全部都係個人問題
就唔使叫房屋問題啦聰明豆
點夠你有本事呀上網鳩噏兩句就可以無視曬香港嘅社會問題
香港啲樓不嬲都唔係比窮人買咖啦
london, new york啲樓都唔預比窮人買
你可以繼續覺得個社會有問題 覺得自己好慘好可憐
但係你既無能唔會因此而改變
繼續怨多十年八年 你就會同而家既廢老一樣
唔合理自然無人買
你有本事,賣家賣貴d你都肯買,點解要平比你?
On9,香港窮人上車易過中產
lm

樓上就講緊香港有房屋問題
你就話窮人上車易過中產
新樓要抽籤先買到

平行時空咁
連燈仔個個fg 50k買樓不知幾易啦
下,公屋/居屋同私樓比,首期差幾倍喎
咁窮人係咪易d上車呀?
窮人邊有首期呀
下乜你有得揀咩
買唔買得起同值唔值係兩回事嚟㗎喎
你有本事點解你唔做李嘉誠
係咪你唔夠努力呀
低能得鳩閒同你留戀香港呢個垃圾地方咩
兩萬蚊呎買間新劏房供25年呀你慢慢啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞