原來以前買樓咁撚易!

487 回覆
838 Like 43 Dislike
我未有耐30歲,只係窮撚出身,冇得唔盡早諗將來
me too
公屋出身,條路係難行啲
大西北有撚車搭呀
又有屯門色魔又連環殺人狂
又冇野買
冇車都唔敢住

大西北係養情婦
新加坡同香港房屋政策目標唔一樣
新加坡目標係大家都可以置業
所以佢每個月會扣起你一部分薪金作為住房公積金(唔知新加坡正式嘅用語係咩)去幫你供首期
相反香港係窮嘅應該住公屋
等你儲到錢有錢啲啲就可以買價格相對便宜嘅居屋
中產以上嘅先係買私樓
所以回歸返最一開始個問題
計算負擔比率
新加坡自自然然係用返整體人口作為分母
而香港因為土地政策 稅收結構唔同個分別

有可能用返真係有能力買私樓
以中產階級嘅入息中位數計算負擔比率可能比較恰當 你用只買得起居屋嘅入息嚟同私樓價格比較梗係無得比啦🤔🤔

純討論哈哈
我同屋台呂布都係同一個睇法
仲講咩中位數真係開玩笑
兩個人搵兩萬6既中位數
講得難聽d 24歲畢業 6年基本都有30k
兩個加埋6皮野真係好基本

我未夠三十 同另一半加埋都有十皮
仲未計d股息 同平時炒炒賣賣
身邊朋友情況差唔多
樓都換左幾次 完全無靠屋企人
不過我兩個本身好慳
超過$100一個人都好少食

香港人以前就獅子山精神
依家就伸手文化
想不勞而獲
所以樓主屋企有幾多層樓?
照計就公一份 婆一份
最起碼都5-6層樓揸手
連登仔全部都事後諸葛黎嫁啦
假設香港樓20年都無升過仲要跌既話
咪又係笑鳩人買樓白痴 自己租屋最叻叻
可能50幾年前真係好難啦, 但咁耐以前關我叉事咩,
我靜係知十幾年前2008年或之前買樓就係好q易,
九龍實尺5xx先賣2球, ugrad儲幾年都買到啦
我屌你 做咩講事實
拎已前來比 証明香港退步得好緊要,唔講錢樓價,實用面積同開則已經輸以前超多
家下都有十里
不過唔係銀行
福利差?
稅低 醫療平 幾百萬人住公屋 12年免費教育
生果金 交通津貼 派錢 ??
實際全香港起碼6成人 拎政府既錢多過自己交既稅
唔比炒樓既德國都咁難負擔?咁仲關唔關炒樓事?
然後覺得租屋抵啲 所以放棄左層樓
而家住緊m記?
同埋唔係個個要讀大學先買到樓

嗰段時間早出嚟做嘢,差幾年就係差幾年,升得好快

冇讀大學嗰班人,心頭亦都唔會咁高,睇嘅樓唔會太貴,好容易就做到決定

市區百零二百萬兩房居屋,星河明居高層三房都係講緊300幾萬
啲人真係鳩up唔洗本
淡淡有冇回覆?
無錯, 眼角無咁高一球左右長沙灣執間洋樓做湯房,
租十年未計租金收入樓價都升到三球,
所以話70 80後先係食正買樓條水
以前買樓真係易
你早廿年出世先算啦 到時可能做緊工廠喳
平時入息中位數又話唔準全部報細既
好有道理 唔再怨天怨地就成功
其實只要將個問題放返落自己到
你就會更加有心有力向上
樓價高咪自己再努力啲囉 咩都怪政府最後唔會成功
政治只會影響你既生活好少少 自己就係呢場遊戲既主導權
仲好,人工低d都唔怕,輕鬆上公/居屋,再係私人市場轉售輕鬆cash in再錢滾錢炒樓
Lm
政治只會影響你既生活好少
你hi撚大咗定點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞