原來以前買樓咁撚易!

487 回覆
838 Like 43 Dislike
呢到啲人講緊不吃不喝full pay買樓
咁係有公屋綠表隨置業階梯向上流,關經濟爆破洗牌咩事?
我果陣得十歲。宜家都機會處處既。不過要博
算啦,裝睡的人永遠叫不醒
人工又係佢作,當年人人full pay又係佢作
冇得討論
利咩息
依家儲首期個時間舊時已經等於舊時full pay到
如果舊時都full pay唔到 咁依家首期都比唔到
0息都冇用
on撚9 點會差唔多?用你個計法而家嘅中位數應該最少2萬5,仲未計以前一定多啲家庭主婦
巴打有少少講錯
啲弱智用0學歷做例子之外
冇考慮埋以前0學歷都可以幾年人工= 樓價
而家phd fg都只係30-35k
廿幾年人工=價價
重要冇乜機會升職加人工
全部saturate
sor 係3萬
啲話以前買樓難既人會扮睇唔到架

以前買樓一定易過而家,不過租樓更易
但係樓主個94萬係講緊以前嘅人按比例multiply 完嘅fullpay 價
你個logic fail 係首期
同埋以前住屋租幾錢生活費幾錢你又冇考慮就話人儲唔到
而重點又唔係儲唔儲到
你錯曬重點
做乜鳩
買樓上車唔難,但想係社會上流真係難上加難…
而家d所謂打擊樓市政策根本係恰鳩d中產,對真係有錢炒樓個d根本不痛不癢
你望下八九十年代樓價升幅可唔可以俾你等六年先。
咁你用依家2萬5去計下依家嘅樓係家庭入息幾多倍囉結果根本冇分別
九十年代初重有幾十萬樓,去到九十年代中期,乜野垃圾樓都最少二三百

有時間俾你儲到幾年先講。
其實每年咁多數據比較唔同國家城市買樓指數
明顯依家香港已經係唔合理 佢地仲有得好講
攞樓價除人工直接除,就得出結論話買樓易,已經係弱智級推論啦

以前70年啲家庭一個生兩個up 呀,你估好似而家咁公一份婆一份呀,一個返工養一家五口咁呀

再者我冇logic fail,係你comprehension 有問題
我係話家庭收入26200 係好難儲到94萬
最後個句就係講現時咁多人呻冇首期已經側面反映呢個現象
26200 儲到94萬要幾耐呀,5年?10年?
26200 儲30 萬都難啦,你估以前可以中三畢業繼續痴屋企住到30 歲,淨係交幾k 家用就得呀?
樓價停喺度唔郁等你儲到full pay?
搞笑

繼續打飛機而家上車好難呀上車好難呀咁囉
老左咪做返而家自己口中既冇資產廢老
以前買樓梗係易 諗起之前有個弱智開po 話以前買樓好撚難就想笑
以前儲唔到full pay 但又假設依家啲人儲到首期
明明都係儲成份糧5年
無視利息,等同無視當時負擔能力

而家首期係等同當年full pay
但購買力都唔同

我係想講,以前買樓供樓絕對唔易

97年爆煲就係上車易但無能力供樓
所以爆左
樓價除人工真係好正
比班loser打飛機就岩晒
然後話當年買樓係full pay
好心問下自己老豆老母當年咩環境
計數姐,做乜鳩?
前以20厘,你係咪唔知
我都想問點解佢當年唔買樓 問唔出口
https://lih.kg/bdbgBrV
第一,樓主個所謂中位數係作數據
呢到有寫明
1971年家庭入息$3200既人係頭4%
1976年家庭入息$3200既人係頭20%

依家既頭18.9%既家庭係搵緊$60000以上,
25%家庭搵緊$50000以上買樓一樣唔難

供樓仲易過以前好多
以前咪仲癲,full pay買樓就平
要供就要比樓價既3x
根本係有錢玩晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞