9成按揭/ 高成數按揭討論-16

1001 回覆
0 Like 6 Dislike
我八月前乜都唔識..家陣欠銀行幾百個。三個月後你都可以咁熟
有無邊間銀行做到免壓測林鄭plan?
邊3間
呢度個個都係咁
當600樓, 借6成
CR 1%係 $36000
CR 1.6%係57600
相差$21600, 但係要攤分30年黎享受呢個優惠
相比下, 現兜兜拎cash 會唔會仲開心
拎1.6%係咪真係咁好
假設首期夠cover 埋呢1.6%
CR 1% 係拎走36000 沒錯
CR 1.6% 你係在Loan Amount借少左 CR果舊錢 ,在成交你要補左個舊錢俾律師行,成交後俾番你。即係Net左後你無現錢拎走,但減左既Loan Size令到利息少左,就好似係果36000做30年分期咁,只係多幾十🤣

又係同一句,你都借到九成,正常三年後都唔會轉按住;第二係家陣邊有1.6%CR? 在正常的1.3%+3000都係頂盡多幾千去到一萬。
我當攞盡啲咁計,銀行比1.3,中介比0.3
同埋當做9成按揭,唔會咁快轉按/賣樓
好似拎cash抵玩啲
扣loan size,只係每個月供少幾十蚊 (相比起拎cash)
加上ching 話而家做得1.3%+3000
但唔知其他人有冇見解
請問邊間借5M 可以回 1.4+0.35 ?
Or 只係例子?
巴打幾時遞表?
我仲未有大貓offer
我都係九成,唔爆壓測
23號交表但未有回音
支銀29號交表上星期已經出左offer
我問兩間中介都係一樣咁講 但係冇ML
當然根據樓上巴打咁講 佢咪就係借唔足5M畀你
點解唔揀大貓嘅?
因為佢個H同支銀個H唔一樣
揀完重要我補文件
清晰哂,咁其實高成數根本唔洗搵中介好彩我都冇專登搞左好耐
個人睇法 ,有D似安裝寬頻既街霸咁,中介既好處
1. 有關係既Banker “好似” 上心DD, 雖然未必係必然
2. 叫做同你screen過,幫下眼,但其實如果工作穩定都係要係戶口紀錄糧單稅單俾Banker, 所以嘛…

壞處就就其實無乜,因為個人信貸資料都係俾番Banker 。不過就唔好信果D中介會拗到乜野好Rate咁囉。

我唔會講高成數唔駛搵中介,但唔好迷信中介可以有乜神效囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞