9成按揭/ 高成數按揭討論-16

1001 回覆
0 Like 6 Dislike
我地講乜都無用,人地可以,未必係你都有Offer.

但不妨搵D快手出Offer既銀行以結果睇下,就知銀行會覺得你既風險如何。

正常你都要入表申請,咪入左再講囉。
佢要你出示底褲,其實可能都要比 
不過多數除左稅單糧單同收糧既戶口紀錄,大路既都無問,最少我申請既五間都無
見你可能唔知,果1%係買入樓價既6成計算添。

所以拎1%唔駛搵Agent
想問下搵4萬借唔借到4.5m
收到,唔該晒
當你5m樓
做9成,借4.5m
要$44,714(60%)
請問2星期前收過大貓電話,初步OK
跟住等到今日打去HKMC﹐竟然話無收到HSBC申請
發生乜事
借500-700?
大貓的初步,其實嘛
不過老老實實,邊間都好,唔好理太多,出到有Offer Letter先叫做真Offer
算做正正常常咁好少少,因為最少肯俾CR1.15%。

但依你按保65折,你在其他銀行拎CR1.3% +幾千應該都無乜大問題喎
老實講,你咪開心見誠搵一搵渣打個Banker, 話已有Offer睇下佢會唔會有資料俾你去比較囉。

不過渣打唔計CR amount, 其他既bundle(息口送既保險或ML等等)其實差不遠。所以如三四星期內收樓,唔好煩,GoGoGo - 因為大把野好煩
Thanks,我追哂上個post 好似結論都係唔好為左一萬幾千而諗咁多
重要果一萬幾千其實要你扣loan size而來🤦‍♂️

而我已由搵邊間裝修進化到拆煤氣錶自費一千蚊及搵煤氣公司重裝煤氣喉一萬五千蚊了

煩乜?成件事由始到終無人知會我要自行安排
全爆嘛
兩邊都好似幾好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞