9成按揭/ 高成數按揭討論-16

1001 回覆
0 Like 6 Dislike
點玩都再無關係了,上YouTube 睇睇胡說, 剛有提點解
唔知攪乜你居然唔去問?有Offer又想用支銀(又有Jetso)咪同佢講,做到咪簽喔。

不過可能都反應到支銀覺得你爆左
某blogger用果個 2.59 借貸力常數, 我覺得鬆鬆地但你個Case可能重差少少…
如果做轉按,有冇得搵agent做,食埋佢個cash rebate?
如果五百萬按揭,通常最好嘅銀行同agent嘅offer大約係幾多?
係無咁抵 但h按爆壓測好似未必批硬?

如果唔夠月入想買貴d既樓係咪其中一個方法?
點解?佢資料唔update 話10月完結

但政府同按保公司已經話變成左恒常計畫
我同你月人差不多, 不過首期就多你 d ~
我都睇過呢篇野, 林鄭 plan 佢話買 600 萬樓, 理論上可以借 9 成, 月入只需 $42,674 ~
其實我想買 650 萬或樓下既樓, 我都有 d 擔心 ~
我都上網周圍問過人, 有人話爆少少壓測無問題, 有人話人工 x 100 陪就係可以借到既數目 ~
因為我仲等緊 d 資金到手, 未正式去睇同買樓~
當錢到手, 我之前都會落銀行問下隱陣 d ~
大約有 2 球~ 想買 650 萬或樓下 ~
我諗你應該大約有 80 萬首期~
你應該買 around 500 萬既樓會穩陣 D~
如果你真係想買 550 萬樓, 可能要搵定擔補人 or 問人借多幾十萬~
因為真係唔知銀行會唔會借足 9 成俾你
如果你真係買 550 萬, 銀行借唔足 9 成俾你 ~ 借到 8 成半 ~
即係你要俾 550萬 x 0.15 = $82,500 + 印花稅 + aa
around 你要一球多 d ~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞