9成按揭/ 高成數按揭討論-16

1001 回覆
0 Like 6 Dislike
CLS,咁快手
回贈幾多?
有冇人試過簽完offer letter 之後轉工?
正常係咪簽左 就唔會再check?
零利息咩就咁除360
唔明問Banker就最好。

BTW你條數除左未計30年既利息外,應該差唔多。
30年既息大約你實借600萬到大約260-280萬,咁兩條數加起來除360就係每月供款了。

有樓按計數機,慢慢玩下啦
睇左一排,終於追晒今個po

用計數機唔明個按揭利率要入乜,
未識用就default 入p-2.5 (姐係2.5)
但aa就話入1.36就得
我諗係h按,h+1.3

兩個數計出黎條數差好遠,因為追po有人講話銀行唔會做1.x 息,所以係咪都用2.5 去計,壓測就2.5+3=5.5%去計就會保險好多?
mc計係用p按計
咪撚信aa
唔該晒你
咁我用 2.5去計, 當5.3m, 借9成
按壓力測試計算 $47,396
按月供比率計算 $39,579
https://www.mreferral.com/calculator/mortgage-calculator?price=5300000&mortgageValue=4770000&mortgagePercentage=90&mortgageRate=2.5&termYear=30&isHKPermanentResident=true&isFirstTime=true

係咪48k (固定入息)以上就穩陣
想問下各位而家買新樓用建期plan
提早成交發展商會再回多幾個%俾買家
銀行會用建期價去計定係回贈咗嘅價去計入息同壓測?
想買樓前先睇自己TU report

係咪一定要自己比錢睇?
冇得免費攞㗎可?
2.5係計壓測
H+1.3係計每月實際供款
兩條數都要撳黎睇
雖然唔入2.5,淨係入H+1.3都睇到一樣既壓測
但2.5係封頂位,你要預有機會最多供個嗰數
48k仲要留意唔好有外債
係要自己比錢,你交表前先睇,比左錢就一個月內無限次睇,下個月想再睇就再比錢,你唔取消就自動每個月扣數
你正常成交期比足文件佢都唔會再check
想請教下,外債係指私人貸款嗰啲?見到樓上巴打有提及供緊保險都有影響,想知醫保危疾嗰啲算唔算債務?

另外想問下壓測會唔會計埋按保加按,月供嗰筆錢去扣入息?

麻煩大家
唔洗提啦tu無寫嫁屌
急問
如果兩公婆男既已有一層樓在手 女方再想用九成單名買800萬樓係咪有難度?
難度在… 我唔知你地兩個搵幾多
Sorrr
Basic 女42k,男55k做擔保
驚MC因為男唔係首置唔批九成
第一層樓有無用高成數按揭?
聽講如果有用就好難
因為MC批高成數係自住,但兩公婆好難解釋要兩間屋自住
想再問多次

第一層樓已經供斷左,宜家擔心解釋唔到點解要兩間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞