9成按揭/ 高成數按揭討論-16

1001 回覆
0 Like 6 Dislike
其實人地要你俾幾多就俾幾多就可以。
除出糧既糧單,佢重有機會問你拎收賬戶口statement/簿仔記錄,可以多至六個月。
9月21號 申請ICBC mortgage
今日收左Verbal Offer..

Loan Size: 5.5mil
按保65折
H+1.3% (Cap: p-2.75 %)

CR: 1%

Early repayment penalty 2年

想問吓咁多位ching 呢個Offer ok 嗎? 因為有需要要現金,所以同Banker 夾左 做1% CR
好正常
Ching 直接walk-in 申請? 定搵中介
經星星
冇mortgage link?
係用開ICBC?
只係需要CR1% 點解唔揀BOC/HS/HSBC呢啲大行
冇用開ICBC, 主要係因為星星個獎賞
大行係0.1%+1000 ; 但ICBC 做0.2%

想問吓大行同ICBC 有冇咩分別?因為我見好多人都話係大行做
你拎1% 基本上都唔會拎到星星個獎賞架啦
呢個唔明,求指教?點解會拎唔到星星個獎賞既?
4萬已經夠
網上有好多按揭計算機
你拎星星個0.2% 加埋 1.2%咪要扣loan size
依你又唔想扣loan size

我同你exactly 一樣
想要現金揀咗1%
依類case最易做
間間一樣 都係 H+1.3 cash rebate 1%
唔洗揾星星
行過分行見邊條女靚咪沖入去申請就得
星星回贈包埋喺1%之內
即係你銀行1%+星星0.2%
係1.2%回贈,就冇得即袋
咁BEA星星有0.35, Citibank 星星有0.25
感覺大行有services啲,個app都好用啲
下? 星星個獎賞要計埋落去ga?
我一路以為係分開計,只要銀行唔過1% 就收得足cash
當然
所以你可以話白廢心機
我地依類case唔洗搞咁多野
間間基本上一9樣
用返出糧個間就算
想問而家入伙係咪普遍發展商都會送禮物?
姐係唔洗中介 直接walk-in?
我想問打算做9按,係咪提供稅單同出糧紀錄就可以?
會唔會需要提供工作合約證明?thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞