9成按揭/ 高成數按揭討論-16

1001 回覆
0 Like 6 Dislike
如果check過晒無僭建事故應該無乜問題, 最多都係留定舊錢稅局開file
同問
現樓6m,前提係冇外債,首置,固定收入,最好45k係齋老底唔計佣/花姐/bonus, 齊糧單稅單。但最後借唔借得到盡,一切以銀行為最後依歸
45k 9按借到loan size 5.4m咁多咩
唔係大幾4.5m loan左右
四間大行都估咁多?用中銀佢成日高估左架啵。不過講到尾,要同Banker傾。
睇自己銀包就得。一直都講,按揭簽方間比較你之後遇到既野,真係輕如鼻屎

重有你又有乜原因,要冒住俾人笑撚你既危險,係度話俾人知你拎CR > 1%
跟本上間間offer都差唔多
咪係囉
的確聽過如果估價同成交價相差太遠 (例如10%或以上
銀行有機會唔批按揭
但巴打你係網上估價? 有無搵多幾間問?
因為網上估價同你打電話/walk in問職員check好有機會有落差
其次巴打係唔係經aa促成交易? 係既話問題應該不大
最緊要同banker傾傾
我網上估架ja
可能都會有滯後
我都打電話問下先
唔該巴打
林鄭 plan 可以 5.4M
不過loan 得足唔足 9 成就要睇銀行
呢一期反而匯豐銀行估凸好多
我用中國銀行估小400,000
好多都低過估價賣,有啲真係移民急走,兩個老人家返大陸住
想問下現金回贈個度追過post都唔係好明

我8m樓 借7.2m
銀行回贈 1% = 7.2m*0.01= 72000
咁星星回贈0.2係7.2*0.002? 咁加埋超過1%洗唔洗扣loan size?
咁其實要cash rebate好定係扣loan size好?
利申:首期鬆弛
而家講到明借款減銀行回贈先再乘星星個回贈rate
你覺得你2,3年內轉按到既咪扣loan size
而家個banker話唔識點整1%回贈
咁你叫佢接埋
咁其實要1%回贈既話係咪間間都一樣呢

因為你都唔可以再拎星星回贈
因為周經個個都問一次、話咁快1001 Post開新Thread. 其實上網已提供晒。

簡單講。
1. CR係成交價六成,計1%
2. 所有多於1%既CR,加乜加物後當係總數Total 8萬蚊咁。 銀行會會712萬俾你而非720萬俾律師樓,你要鎖匙就要補8萬俾律師樓。
3. 銀行會於成交後俾7萬幾蚊回贈。星星再遲D俾番個幾千蚊你
4. 條數銀行會同你傾架勒
5. 做按揭,按保Banker預你上會的
其實唔講回贈,間間銀行做按揭不外乎係個利率年期同其他VAS如ML,免費火險等等。所以都有分別既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞