9成按揭/ 高成數按揭討論-16

1001 回覆
0 Like 6 Dislike
業主, 物業擁有人, 都係借款人,
供款人可以其他人.

A係業主, A去借銀行,
可以B去供.

A係業主, A去供銀行,
可以A+B供. B叫擔保人.
計最新個point(共銀係 其他銀行唔知)
想問下買新樓
如果6成係銀行做 跟住同發展商借2按 3成
壓測係會點計?
其實多唔多人做九成按揭嘅時候爆壓力測試?雖然問晒按揭AA自己情況做唔做到,但係都係囉囉攣已經簽咗臨約
都簽左臨約,已經上左賊船了,無謂多諗,搵Banker傾好過啦,真心!
爆咪搵定擔保人囉
如果我本身供緊層樓,借盡左

舅仔買樓想搵我做擔保人係咪都唔得/無意思?
抬錢俾銀行做低d 成數 / P Loan / 加擔保人 / 繨訂
Thanks
加擔保人即係加個本身借貸力未用盡既人instead of me

另外,只要佢係用P loan,我就可以幫佢借到多d錢?
Yes,就算你有quota 但有Mortgage 響身自動減一成 loan amount (銀行減你一成借貸)

所以正常應該搵個身家清白(而佢未必會買樓)[因為你會影響左佢未來做按揭]

另外借P Loan 息口會貴d ,計下數睇下還唔還到。
你做P Loan 可以借錢俾佢
佢做P Load 銀行 (細行) 都會借錢俾佢,但係要同部借 (TU 有個同部期佢唔知你借兩間 - 有d 灰色地帶
睇你爆幾多嫁喎,有機會加保費就做到
已簽咗真係唯有搵多幾間銀行問下
咁叫佢搵個有物業既退休人士擔保得唔得?
通常簽臨約要比5%,跟住每隔指定日數後再比若干%,個個發展商都可能唔同,aa一定會同你講,你問返跟開個aa一定知
終於收埋hsbc offer
同共銀rate一樣
Thank you
啱啱簽左臨約
想請教大家
按揭經中介定直接搵banker deal好?
各有咩長短?
Thanks
想請教下咁多位,我係二手樓買家

如果我交完按揭申請表,收到offer,簽埋銀行嘅信,之後係咪等律師樓聯絡我上去簽文件就可以了?
咁想問下
如果 B 供,就壓測只計 B 入息

A十B 供 ,就兩個加埋?

咁如果A 業主,A+B供,B 重有無個首置

利申新手唔識想學
。。。咁突然爆壓測?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞