9成按揭/ 高成數按揭討論-16

1001 回覆
0 Like 6 Dislike
正職 + 大公司兼職(有向正職申報)
加埋月入約55K,做唔做到9成按?
最簡單計法係咪月薪乘一百
首期700k
月入38k (做HA)
買5m 上車盤係咪都有難度
兼職收入間間銀行計法唔同,有d計7成,有d計8成,有d計一年再計個平均數。
做唔做到9成按視乎你買個層樓幾錢,人工月入數目某程度上控制左你可以借到幾多錢
買現樓,冇外債,首置,穩定收入既話是可以的,但最後借唔借得足一切以銀行為最後依歸。
另外,除左首期,你仲要比稅,律師費,aa 佣金,有1m係手會好d
如果想買680萬樓,加多個月入20K既擔保人做九成按揭係咪穩陣,唔計兼職

正職固定收入$34K
擔保人20K
現金有120萬

應該做到九成?首期應該夠?
兩個人都冇其他外債,首置,收入穩定,加計埋兼職少少的話都大機會批,當然最後借唔借得足就睇銀行決定,建議你申請多幾間。
首期+稅+律師費(應該唔洗1萬)+aa 佣金大概1m, 你仲有大約20萬剩,萬一銀行借唔足你都有buffer抬錢上會

好多謝你詳細耐心解答,如果唔計兼職大唔大機會?

我到時會問多幾間銀行架啦,好驚到時俾左訂做唔到按揭
另外建議邊幾間銀行好啲
巴打你呢個app叫咩名?
兩個人都冇其他外債,首置,收入穩定的話,680萬樓,月供25390,月供唔超過你收入的50%,月入只需要50781,唔計兼職你而家兩個人加54k,所以係合資格,但壓測後,供樓支出佔左你收入67.5%,之前規定既唔超過60%壓測你過唔到,但用林鄭plan 的話,按保加10%保費就可以唔洗過壓測都借到9成,講多次前提要兩個人都冇其他外債,首置,收入穩定。我諗冇人100%答得實你係咪一定批足,但有唔少爆壓測成功借足既例子

聽呢道其他師兄講,共銀西亞穩陣d。

最後補返句,最後借唔借得足一切以銀行為依歸
美聯地產個app入邊個按揭計算機
巴打真係有心
好有心,多謝
信人不如問番你間律師樓。但提提你律師樓都要睇對家律師樓做野。

分享我當時要求90日成交,30日簽到Offer Letter就改提早成交,最後點快都只提早到一個月,原因為對家律師樓唔願覆,所以同自己律師樓傾下啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞