留低你地成功復合既故事

1001 回覆
87 Like 65 Dislike
hug
咁咪等大家一齊改變再一齊返
明白你嘅悔疚
迷失之下的確係容易做錯事
邊個都會犯錯
不幸嘅係你傷害咗兩個人
慶幸嘅係你清楚自己要咩/想做啲咩
其實你要諗下自己究竟係依賴佢定鍾意佢/愛佢
剩低嘅,就得改變
諗下自己有咩不足,會唔會對自己有咩期望
雙方都能進步/改變,有幸未來再次相遇嘅日子,必定會更幸福快樂同珍惜。
好典型嘅例子,你係咪第一次拍拖或拍拖次數比較少?

有時,人失去咗先識珍惜。人要經歷過先知道乜嘢先嘢最好。

外面嘅新識嘅仔對你嚟講可能係美好嘅,因為新仔同你相處時間短,如果未得手,梗係用最好嘅一面去氹你啦。送花、氹你、陪你。條新仔要溝你,一定做呢啲嘢氹你落疊,你仲要係交友app識,溝你為d咩?唔通吟詩作對咩。

當時你眼中只有你ex既缺點。當然,你同你ex相處出現問題,你ex一定都有唔啱。

而且你嗰陣又啱啱甩拖,神智都未清醒啦。條新仔一定比平時更易得手,如果你從來冇同你ex喺過一齊,條新仔可能根本溝你唔到添,因為你當時假設新仔有齊你ex既優點而且冇你ex既缺點。

呢啲送花、氹你、陪你。我估你當初堅決分手嘅時候,你同你ex講如果佢講肯做就唔分手,佢一定肯做。但你冇比機會佢。

就算你ex係你飛佢嗰段時間,有去反省去改,成為一個你當日心目中想要嘅男人(更好更正更加有吸引力)。

可能你嗰陣已經覺得比左好多好多次機會佢,所以堅決要走。但你放走左一個愛你而你又愛佢嘅人。之後,你先發現你ex先係真愛。

你行錯左嗰步係,你將單純兩個人嘅相處問題,變成左三個人涉及信任加原本相處嘅問題。

客觀嘅係佢冇新女,但你兩個月就有新仔,雖然你可以話你嗰陣已經分咗手,你話兩個月就喺埋一齊姐。但你ex點諗先?如果個角色調返轉你又會點諗先?

不過,我覺得如果你ex真係愛你,佢可能選擇同番你一齊嘅⋯⋯⋯⋯呢個真係要睇你ex有幾愛你。

同埋,如果你ex已經變到更加好,會唔會大把人同你爭佢先,學你當初同App新仔嗰陣時咁,你ex同你分咗手啦喎,佢出去食女食到斷J都唔關你事。

不過,如果佢未有新女,可能心裏面仲放唔低你,而且,佢話「未改到係番埋一齊都會再分。」,換過角度睇,你如果真係改到,佢都可能願意同你覆合嘅。

但係你哋分開咗,佢又點知你已經改咗呢?情況就好似你當初飛咗佢,佢變成點你都唔知咁樣一樣。

你可能仲有機,你努力用誠意打動佢。係難㗎,好似當日你同App嘅新仔happy緊嗰陣,你鬼會理你個ex做緊咩,改成點咩,你連佢姓乜都唔記得啦。

Anyway,無論復合成唔成功都好,你都要學識正面啲去面對自己嘅人生,你都識講啦,你地經歷過人生低潮(失業)。我唔知你ex個陣係咪都好負面啦,但你自己都講嗰陣你自己都好負面。

如果當時你正面d去諗,唔好咁負面,唔去放大佢既缺點,仲要分埋手。可能對於你哋呢段感情嚟講,你哋係成功攜手跨過一個人生難關架,感情會更堅實添。

一念天堂一念地獄,你當時選擇另左一個想法。

愛一個人唔係攞個計分表,去計算佢對你有幾好逐個item去剔。

愛一個人係付出嘅過程,如果去計算結果或者去同其他人比較,先再決定自己係呢段感情上會付出幾多就唔浪漫啦。

人人都比最好嘅一面人哋睇㗎啦,呢啲只係表面嘅嘢,唔長久㗎。唔通你d閏蜜同佢哋d仔鬧交又話你知咩。唔通App識嘅仔會陪你走過人生低潮咩?食完就走㗎啦或者真實人品/性格仲衰過你ex。

一個人可以陪你走過高山低谷,呢啲先至係真正陪你走過一生嘅人。

不過都過咗去啦,向前看啦。

無論你同ex最後係點,如果你改變左,成為一個更加好更加有吸引力更諒解別人嘅女仔。對你自己都好,係一個成長嘅過程。

如果你哋可以復合,你要記住人無完人,而兩個人之間一定步伐有冇唔同,可能無論事業上、生活上,你有時行快啲,有時你行慢啲,要維繫一段感情,要靠雙方嘅努力同包容。

衷心希望你復合成功,唔好再犯同一個錯誤啦,祝你好運吖~愛是恆久而忍耐。
試過
不過個2個月唔覺對方有覺得分手過
巴打講得好中

肯包容你缺點既人
先係真正陪你去行人生路既人
外面花花世界 可能好多好完美同吸引既人
但佢地未必係願意留係你身邊既人
公司睇到喊咗出嚟
佢講嘅嘢都係當耳邊風嘻嘻哈哈咁就帶過
冇認真去聽去留意

仲有咩傾?使唔使一日未死都一日用自己條命嚟比機會
其實都係離唔開提升自己,然後多左選擇後,令對方眼前一亮,就可以決定要定唔要上一個
同我個case好似
又係我覺得佢唔識愛錫我所以講分手
所以佢想一齊返果時我唔想
過左幾個月到我想一齊返
而家到佢覺得好攰話想抖下
我都唔知點做好 唔敢chur佢
大家研究下姐。

如果雙方都係真愛嘅話,我相信愛會解決一切。
如果真係愛對方,對方嘅缺點都會喺自己眼中變成優點或者會包容。
如果唔愛對方,求其一個理由都可以分手。

兩個人嘅感情路上,有時會比其他嘢蒙蔽(攞自己另一半同其他人嘅男女朋友去比較、其他人比到自己嘅新鮮感、雙方嘅情緒、雙方喺事業同埋感情路上步伐都唔同)。

而佢個case就係:

佢因為情緒問題而覺得佢個ex唔錫佢,唔適合佢,所以就飛咗佢ex。

當時佢心底裏面覺得出邊嘅人一定會搵到個好過佢ex。

曾經有本書咁樣講過:「當你面對前邊有無窮無盡咁多可能,你唔能夠將佢視而不見」

簡單啲講:一個人如果覺得自己出邊大把世界,一定會嘗試去搵個「更加好」既另一個。

嗰本書本身唔係講感情嘅,但好多人喺感情路上就會咁諗,而佢當時亦係咁樣諗。

最尾結果係點,佢自己亦都講咗。

唯有寄望佢兩個都係真愛,可以放低以前嘅嘢重新開始。

佢條路唔易行,我哋一齊祝福佢成功復合。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞