[10月新番] 86-不存在的戰區-(下半)

1001 回覆
49 Like 0 Dislike
呢兩集真係痴線到,打戲精彩文戲深刻
見返86 d人出返唒黎
改左d咩 無睇小說
成班陣亡86出場嗰part,小說無嘅
昇華

本來2,3卷有位悶悶地
好似無曬
除咗加戲,有啲位調整咗順序,成個情緒更加一氣呵成
但icbm係用火箭慢慢加速到Mach 20
但電磁炮係用電瞬間加速
86呢邊係初速個下就Mach 23
個粒彈個下其實都頂大量熱能
所以頂唔頂到都係問題
我個point係icbm落返黎嘅時候mach 20
白豬國前後對比

原圖出處:巴哈86板
眼鏡細妹第一封信話辛殺咗佢阿哥
之後細妹話辛無回覆,再交咗封信比隊友
隊友之後講咗句咩過錯推落別人身上比較輕鬆
冇人知眼鏡細妹第二封信嗰幅畫有咩寓意?睇唔明幅畫
眼鏡細妹第一封信話辛殺咗佢阿哥
之後細妹話辛無回覆,再交咗封信比隊友
隊友之後講咗句咩過錯推落別人身上比較輕鬆
有冇人知眼鏡細妹第二封信嗰幅畫有咩寓意?睇唔明幅畫
無得打直插首都
EP18 文戲神回

一開波係戰火連天嘅共和國
86響應女王號召入咗85區防守,但白豬都係死性不改
根據小說,共和國喺鐵幕淪陷之後,只係一星期就收咗皮
可以話係醉生夢死嘅共和國,最理所當然嘅下場

(OP畫面已成現實)

回到聯邦,上集軍團嘅電磁加速砲a.k.a.閃蝶接連炸咗幾個前線基地
主角群幸免於難,但今次襲擊令到聯邦同其他國家都意識到目前嘅絕境
就係自己個頭已經俾軍團瞄撚準,隨時一砲就收皮

(瞄撚準示意圖,個分鏡都幾有巧思)

之後開會決定對策,簡單講就係聲東擊西
一邊拖住軍團嘅主戰力,令到敵陣內部嘅軍團數量減少
然後就派辛佢哋空降敵陣深處,破壞電磁加速砲
很好....你很腦殘嗎....敢這樣講刀劍神域.......我死也不會放過你。我給你兩個選擇。
1:我把你送去給鬼灯
2:你給我做好心理準備...因為死亡已經降臨在你身邊了。
你逼我的,聖使之裝:裝備:聖冥靈武:真-聖星夜嵐靈刀、真-星夜慄凜靈刀
你給我受死吧:雙刀絕技:奧義,滅靈,賦予亡者戰魂力量,星夜冥靈閃-一式、奧義,聖靈,賦予王者戰魂力量,星夜聖靈閃-二式
要是敢在這裡再說一次反刀劍神域,你就別怪我不客氣了
好有心 ...
跟住就係後半嘅文戲
成集嘅情緒好順,原因係佢有做到好多鋪墊
首先述說聯邦普遍對於86佢哋抱有同情,但呢種嘅同情亦都係不理解
而望住佢哋上戰場嘅軍人就更加覺得佢哋精神有問題,冇理由但死都要上戰場
辛佢哋覺得與其要佢哋融入,不如繼續當佢哋怪物重輕鬆
呢到係一個鋪墊,重提返86佢哋嘅身份

(又係好有巧思嘅一幕,對應返台詞︰表面冇嘢,但枱底隻腳震晒)

之後賽歐唔小心提起蕾娜,安琪即刻stop佢
呢到又係一個鋪墊位,辛對蕾娜嘅思念

跟住就係尤金個妹同馬塞爾
唔知後面會唔會補返,但小說喺呢Part有講,咁就當補充
妹妹點解會話辛害死佢呀哥,其實就係馬塞爾從中作梗
呢part一方面解返上集封信係咩料,點解辛打到自暴自棄
一方面亦都係鋪墊,辛對於自己死神身份嘅慨嘆

呢到亦都講返,辛佢回過神係因為聽到蕾娜嘅聲音

畫面嘅煙花
嗰句「忘れません」
大家知唔知係呼應邊一集?
我就已經睇到
今集太勁,分3 part寫

(回想起蕾娜把聲嘅辛)

(一直留意住,所以下意識指埋共和國境內嘅軍團)

最後就係今集嘅文戲高潮位
少將正式公布,派辛佢哋做「先鋒部隊」,完成一個生還率接近零嘅任務
呢段聽落真係好熟悉亦都勾起辛嘅記憶
——佢哋一直都係86

呢邊神演出,借用逝去嘅同伴把口,講返辛佢嘅心境
「要當人渣而死,定係心懷驕傲而亡,自己想要點活很重要吧」
辛作為死神,因為佢永遠都係留到最後,所以一直帶住同伴嘅驕傲前行

但調返轉講,佢係「俾人留低」嗰一位
明明你講過唔會俾我死,但你竟然先行一步

(彼岸花海分隔開兩人)

(向蕾娜真切道別,窗嘅水珠劃過)

經過一連串嘅思緒,辛都下定決心,最尾向葛蕾蒂講返自己嘅心志
呢part應該係辛最用力講嘢嘅一段,配得好唔錯

最尾臨入ED嗰段好正,就好似當初偵察作戰咁
明明面對住絕望般嘅境況,但仍然閒話家常,同ED根本完美配合

ED後最震撼嘅情景︰下週停播
86全場背後靈真係神來之筆
等2星期, 睇黎要打打打
A1原來咁勁
(SAO....)
[10月新番] 86-不存在的戰區-(下半) (2)
https://lih.kg/2765115
話咁快又推完一個post
停播唔緊要
最緊要keep住高質唔好崩就得
終於爆一個
連登冇人睇86 隔離無職幾日就爆一個po
86去到5隻先完一個
推埋佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞