[10月新番] 86-不存在的戰區-(下半)

1001 回覆
49 Like 0 Dislike
同姓咁上下,唔算親戚。
我一開波以為係辛黎
太似樣
係我就再玩大啲
唔做第一三卷個尾
出ova再賺多筆
反正睇死都應該出唔到第三季
今集flag味濃
係就正
唔知有冇機會出下啲神曲
第一季開場其實好型
反觀香港冇乜人睇咁
頭三卷係戰記 + 機戰
兩個顯材都係小眾嘢,本小說跑得出已經係奇蹟,作者功力好同畫師幫到手

四卷打後變咗主打戀愛同王道
動畫就算繼續出都應該唔會爆紅
同意

6-7卷嗰時想棄咁濟
8卷結尾又拉返黎
等緊9卷中譯
我覺得應該會出

呢個世代願意二十幾集演三本小說ge版權方好少見 一定係有更大野心
A-1 pictures都集結左一批精銳staff製作本作

電擊文庫之前捧紅ge作品都差唔多到尾
SAO做到 Progressive 噬血狂襲出到OVA5

係時候捧下一部 86係入面最有力ge候選
SAO真係靠歐美毒撚反CAP日本咁濟

STB就真係小眾毒撚課金奇跡
電擊想捧就一定
近一兩年啲周年宣傳都將女主愈放愈前
不過老實講問題出響原作度
6卷打後好明顯睇得出作者迷茫緊套作品大方向

呢個都係戰記類故仔死症
戰記唔死人就唔係戰記,只係單純王道冒險
死人咩,又有少少違反輕小說個方向,而且寫到一班人氣角色,整死佢倒自己米之餘又唔擔保下批新角會中
一個唔覺意搞到發條精靈咁,死人搞到大炎上,連套作品名聲都賠埋

結果86呢邊就寫愛情線嚟暫時拖住時間
但總有極限
一去到認真打仗劇情
死唔死人呢個問題就永遠都存在
唔算啦,未出動畫前已經見到好多推廣文
但邊到無死「人」。。。。?
死ge唔係主角群果幾個姐

難道佢地犧牲個情節唔令人印象深刻?
我覺得只係一個偽命題

唔係要死人氣高ge主角群(已經得兩隻手數得完)先叫戰記
其他角色一樣可以令人印象深刻
你搞清楚嗰個詞語嘅定義先
意思係主角無敵,可以輕鬆解決對手/事件

但86嘅主角群無力感其實好重 佢地無能力改變大環境 甚至連身邊嘅人都拯救唔到 e.g 辛只能送尤金上路 頂多自己無死姐
而且你個定義

會死到咁核心人物嘅
我只見過天鏡的極北之星同戰鬥司書

根本唔係咁
可能我講得唔好
唔係套作品有冇「描寫死人」問題
而係主要角色遭遇如何
配角會死會退場就好多類小說都有
但戰記類故事主角群不死呢件事本身就唔合理
例如高達咁,所以咪要有新人類之類設定合理化翻件事,但即使係咁都係好重外掛味

又係用發條精靈做例子
係就係打好多仗死好多配角,前段仲要主角群夾硬被人水咗上前線
但死嚟死去都係死唔到主角果幾個,件事就開始唔緊張,場景愈絕望只會更加令人覺得係想比主角showoff

而家86都有少少呢個feel
起碼我知男女主基本上唔到尾都唔會死,但係小說戲份就極端放響佢兩個度
變咗每個篇章嘅危機都有少少兒戲
你講得啱
所以我一開始都話

輕小說同戰記題材真係好難夾
長篇小說都仲可以靠主角換代嚟解決
輕小真係好難,換主角等於第二套作品
銀英傳算唔算輕小說?
算既話可以加埋佢。
1. 如果你覺得兒戲 99%嘅(輕)小說都可能係兒戲
絕大部份戰記 就算有名如亞爾斯蘭戰記 都唔會死主角 呢個從一開始就係既定事實 (銀河英雄傳說更似係歌劇所以不在此討論內)

2。 我覺得你從一開始就對本書核心有誤解
個核心係尋找86嘅意義、歸處

愛情,未來嘅憧憬同戰場情況嘅反差 仲有周邊類似事物嘅襯托(e.g 西琳,失去艦艇嘅征海船團子民)

正正就能夠表達到呢一點 事到如今賜死主角群先係違反核心表達嘅事
銀河英雄傳說係太空歌劇科幻小説 唔可以簡單歸類作輕小說

可以加埋灰與幻想嘅
1. 阿爾斯蘭戰記唔係輕小說
同埋你咪講中咗囉,牛媽畫阿爾斯蘭戰記之前有幾多宅識呢套?牛媽漫畫版出咗都唔係大紅大紫啦...
銀英一樣唔係輕小說,不過比前者叫做比較入到宅圈

2. 我無誤解,亦無嘗試向你推銷套佢品有咩核心。呢樣係作者先有資格做
我只係講作為一本輕小說佢呢個題材面對咩困境,亦無嘗試幫佢解決,呢個唔係我責任
但係無論你點理解套作品,5卷打後側重描寫男女主戀愛線都係事實,唔少讀者都有反映
我只係講,戰記類題材好容易面臨兩難,86就正正面對緊,而且睇最近幾卷作者未搵到出路
純個人觀感
睇作者嘅後記
覺得佢根本就係free style 寫黎自我滿足
無啦啦加啲咩蟬翼戰鬥服
第八卷又認真返咁
但個人傾向相信佢已經構思好咗結局
係睇佢中間嘅內容戚起邊條筋想寫咩情節駁落去咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞