[10月新番] 86-不存在的戰區-(下半)

1001 回覆
49 Like 0 Dislike
而且主要係防獵兵型 雖然軍團主力係戰車型 但數量最多嘅都係獵兵型

共和國嘅破壞神垃圾都連重型機槍都有可能打穿
更何況獵兵型嘅76mm多連裝反戰車用火箭砲
就算係女武神都捱唔到幾炮

破壞之杖就擋得住 可以集中精力打戰車型
首ed仲係難聽到一播就飛
呢種野feel 唔到就真係feel唔到

我見今集巴哈對ED變得好評居多 覺得配合到描述嘅情節同主角群嘅心境
但係把聲真係好趕客恕我膚淺
辛想幫尤金拎起張相嘅時候見自己成手血窒咗下,之後抹乾淨隻手先再拎的
坐過山車嘅一集

前半一開始係訓練,揸嘅機體係「破壞之杖」
另外亦透過馬塞爾呢個角色,帶出咗聯邦人普遍都唔理解86佢哋,甚至有啲忌諱
從佢哋嘅角度睇,86明明唔使打仗,但係都要上場不斷殺戮,好似怪物一樣

跟住就係感人嘅段落
聯邦喺揾到辛之後嗰幾個月,成功推回戰線
並喺揾到辛佢哋嘅地方起咗個紀念碑,575位戰士嘅名稱長存此地
佢哋每一位都係有血有肉嘅人類,係應當被記住

(係咪有啲相似呢)

跟住又係定番,吉祥物又柒不過都做到驚喜嘅
呢到竟然係用返Avid嘅鋼琴版本,澤野
菲多跌嗰下配合返入副歌嗰幾粒音,喊咗

但最心酸係攞返把槍嗰個位
每個人都對住死神講「よろしく」
佢哋再次將自己嘅末路託付畀死神
習慣咗死亡,感動得嚟又係好心酸

(重新肩負起熟悉的責任,一閃即逝嘅笑容)
其實最尾果段個中尉講得啱喎 明明唔使死 點解要趕住去死
明明呢度係聯邦 就算有唔理解同少少歧視都好
點都一定友善過垃圾共和國好多

個場地同環境改變左
有問題反而係86佢地
坐過山車嘅一集

後半係全程都係高掛死亡旗嘅狀態

二刷發現咗辛落機嘅一個小細節,算係一個小暗示
吉祥物就指出咗辛作戰,仍然係不顧己身安危
雖然辛唔覺有問題,但係咪一件好事?

餐廳段劇情,除咗係繼續立flag之外,都有好多重點
尤金講起佢點解要從軍,其實又係另一個角度反映86佢哋嘅異常
尤金佢哋打仗嘅理由係為咗未來,但86係冇諗過呢樣嘢,因為佢哋「註定」死喺戰場上面

(低垂嘅視線,與望向未來嘅目光)

跟住就係便當嘅時刻,見尤金你啱啱冇食到嘢
呢到有個細節,上面有巴打提到
辛攞妮娜幅相嗰陣有窒一窒,抹乾啲血再攞

(朵花好似...)

最後過嚟嘅馬塞爾同軍人,再次凸顯聯邦人對86嘅不理解
佢哋總以為86辛苦脫離苦海,但又揀返從軍,當中肯定有個理由
辛當然不求他人理解,繼續作為死神,喺戰場永遠地戰鬥落去
同埋聯邦個原型係咪美國黎
呢幾集睇到好多現代歐美大國果類傲慢同大愛既影子
你同聯邦班人一樣,無代入班主角角色姐
你價值觀係生存至上
辛佢哋就覺得生存要有意義
你可以話佢哋犯賤唔珍惜生命,佢都可以話你偽善左膠
條命係自己,無話邊種理念更高尚
如果辛係果種為生存,去到聯邦就另尋新生活,咁最初佢就唔會係死神
呢套好睇到癲
叫佢重睇第2集LA, 咁都唔明就由佢唔明.
補充多點
尤金日文讀音同「友人」相近
人設就攞咗某兩個角色嘅一啲特質
哥哥、戴眼鏡就係同雷一樣
白系種同認真嘅性格自然係取自蕾娜
男女主幾時先見面
最尾一集
如果佢唔係諗住下半季做三卷書的話
比盡做到第四卷頭
好似玩好多好多花語
仲有同法國嘅混合

舅父提到過共和國係一個處決自己聖女嘅國家
明顯取自貞德
其實聯邦都係美國為原型 架破滅之杖叫M4A3

不過前身帝國就係以沙俄+蘇聯為原型
將領土分組戰鬥屬地同生產屬地 就好似蘇聯分配加盟共和國嘅責任一樣
今季前半幾好睇,之後條友玩到自己成個頭都係旗仔,到佢下一秒死嗰時我笑咗出聲
不過辛又要做返死神
我仲以為新一集片頭會少個人添 …

睇睇下見到呢part 點都要整左先
呢套嘢好多烏雅
同萊發傾計之前有兩隻
傾完得一隻
有冇隱喻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞