[10月新番] 86-不存在的戰區-(下半)

1001 回覆
49 Like 0 Dislike
澤野做開動畫配樂,好難咁比
見OP重有佢名,希望今季配樂重有佢份
圖書管個青年同女主角個fd有有3關,佢個妹有啲似果條女
女帝十年前幾多歲
建議閣下棄坑
咁就可以唔駛變黑人
覺得ed幾好
竟然
+1
大家覺得出事嘅應該係vocal
純音樂應該會幾正
vocal都幾好
我覺得會係聽多幾次先覺得好聽個類歌

暫時無感覺
上半ed開得太靚,搞到對下半ed有期望,點知
之前一路聽人講話呢套好睇, 琴晚開始睇翻第一季
啱啱睇到第二季第1集,每集都好驚邊個會死,見到佢地比人救左好滾動
首ed一開聲唱就覺得好難聽
冇記錯好似係幾個月大
真 OP2岩聽啲
長文分兩段,二刷完發現今集有超多細節

前半係少有嘅日常回,配樂相當好聽,有種輕鬆嘅感覺
一睇credits,果然係出自澤野嘅手筆

86一行人開始喺聯邦揾各自嘅節目,消磨時間
安琪話自己冇可能有細路
人妻殺手——辛蕾娜
然後有新角色尤金出現

(對鞋嘅細節 )
芙蕾德利嘉繼續吉祥物嘅表現,而辛係唔多想理佢
Btw二刷先發現,原來芺蕾德利嘉向辛佢哋撒嬌,係睇電視學返嚟

然後就係今集滿分嘅一段

一連五個86嘅背影,刻意調暗主體,突顯返同背景格格不入
輕快嘅配樂同畫面嘅不協調。一句對白都唔使,已經講到86嘅心境
及後大總統同下屬嘅對話,覺得86佢哋好似融入咗聯邦嘅生活
但同畫面當下86佢哋嘅表現明顯有差異,又係好有心思

然後接住就係另一段辛嘅夢境
凱耶嘅對白、重新披上嘅頸巾,帶出佢哋對戰場重有留戀,重有未竟嘅任務
新角色尤金亦都透露咗上戰場嘅願望(又係睇海)

連個影都係細節
(續)
安琪因為bitch定舊愛唔生

辛係留意到尤金都經常係圖書館
定從尤金對話先知道
安琪係涼亭講野果道你留意下背景走過果一對情侶個樣同髮色
雪人融
同花嘅數目都係
後半一開始係賽歐同安琪
賽歐想聯絡辛,下意識依然係想用知覺同步
戰鬥已經係刻入身體嘅記憶
甚至連畫嘅畫,都係共和國嘅人同事

主角佢哋細細個已經上戰場
所以佢哋除咗戰鬥都冇咩追求,亦唔知有咩好追求
即使佢哋嘗試過享受日常,但始終唔認為呢個地方係佢哋嘅歸宿
呼應今集標題︰「那種事,事到如今」
共和國對佢哋嘅逼害,係到咗另一個國家都未曾完結

閱兵儀式
一般人嘅感覺係好新鮮
萊登就諗返起點樣操作機體、可蕾娜就以為見到破壞神
佢哋好似未曾離開過戰場

「難道汝這次又打算把他們關進同情的牢寵」
呢到可以見到雙方嘅出發點係唔同
聯邦人打仗會為咗贏,會想像「打完仗」嘅光景(e.g.睇海、做軍官嘅出路會好啲)
所以會同情86佢哋,因為打仗係為咗日常,點解會「打完仗」重想上戰場
但對86嚟講,戰鬥本身代表住佢哋嘅驕傲
呢樣亦係佢哋喺共和國嘅壓逼底下,唯一淨低嘅嘢
朝不保夕嘅佢哋係冇諗過「打完仗」呢樣嘢
上季我都係喺動畫post見到有巴打貼依個Channel (廣東話),雖然我係動畫黨唔知有幾多嘢漏但係覺得佢啲補充做得幾好
https://www.youtube.com/watch?v=V2czj2Tin9o
原來仲有第二季,去睇到第八卷小說

佢第一季先講咗第一本小說, 加第二本超少
「那種事,事到如今」
下回預告入面由辛把口講出黎好有feel
見到
嗰五朵花重要係喺陰影入面
動畫組好痴線
小說好似冇安琪呢段
我諗兩個原因都有啦
重未計佢本身係86,冇諗過結婚呢啲嘢
遲啲會唔會改變心態,正常要有個極目標,例如殺哂舊戰友或者消滅軍團,而家講到佢地一定要死喺戰場咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞