[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機 (117)

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
上次聽過SA700係幾正
sp1000未夾過,1000m(藍色)個人感覺略為吉耳,但呢d純粹個人喜好,聲就都夾嘅
如果接受到二手嘅話,諗唔到唔揀sa700嘅原因慳返筆錢夠你買條靚線有突
去代理度比較下先
SA700配原廠線仙女我試過,都幾鍾意
不過想再試下啲旗艦機咁解
有冇啲可以換線嘅玩?除左隻ZS7, 仲有之前呢度有人推過嘅聲菲爾DT6, 感覺好過隻ZS7。
淘仔耳機集中討論(44) - be water
https://lih.kg/aauyyiU
Thanks
個人覺得AK依家得sp2000 係旗艦
sp1000(m) 同 sa700 比個音質分別唔大, 只係調音唔同
當然SA700 粒U 廢過sp1000m 啦

利申: 諗過sa700 換 sp1000/sp1000m
最後放棄左
咁講,如果SA700/SP1000/m推綠仙,我寧願慳番啲錢買枝W2,換條好啲既USB,手機聽streaming好過

AK啲野,貴又貴過人,聲又唔係突出,仲要未計firmware越up越衰聲
買AK邊部岩budget就買邊部無錯
5千budget SR25/kann alpha(睇4.4需要),1萬SE180(2塊板只係取向不同,無質素差別,幾好玩)
SP1000 2手價雖然唔貴,但要揀邊隻殼都煩,事關夾錯耳機可以好難聽
個人聽感,SS/CU/黑鋼都用過,SS覺得聲太衝,黑鋼唔夠一星期放左,係CU岩聽比較易夾
補充:SP1000大機放晒,最後反而1000M gold聽左成2年,細部都係原因
Ve8 odin都得架
二手黑磚
想買耳機,有無邊d黃店或者好嘅舖頭推介?
我訂了eletech 條紫線同埋幫小許買了條slience black,RCX頭
等緊m5
我m4公模用緊creator silver 4
等緊m5 cm,諗住配iliad
iliad唔錯,夾m5
果日去試d奇怪野 睇下貴DAP+中價耳機 / 中平價DAP+貴耳機既分別
sp2000+64audio nio
同埋
u18s+n6ii同埋LP W2

結果SP2000+NIO我覺得好聽好多
果然係真旗艦DAP
sp2000 +u18s?
依個唔敢試住
朋友話說由u18s試起,nio, 跟著u6t
結果同你唔敢既一様,6t 好似玩具咁

不過,耳聽為實,u18s好多人放出嚟,可能玩過諗住重有價掛,你肯等重會平啲。 朋友試過就算!
錢是自己的。
U18S太新
加埋送線
個價企得好硬 一手定二手都係
我等下black friday算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞