[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機 (117)

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
說時遲 那時快

自動解體
諗緊出糧買dorado 定 vega 2020
都係唔想比10k 買Solaris
試埋其他iem先, vega2020我覺得冇vega咁好聽
或者轉會都未定
第一對係第一代jupiter 最後斷線收場
第二對Vega 又斷線
我當時jupiter轉vega係因為聽多左Jazz
所以想要對重低音啲嘅耳機

呢家想要多啲details
但又唔想去到andromeda咁樣全分析向
又唔覺得vega同solaris差果少少details要差成倍錢
諗黎諗去dorado fit我個request
乜鳩黎
CA 狗也不屌
點解咁講
點解剩係target campfire
玩過Shure
之後就轉左CA其他唔熟
有咩好介紹
可以試下campfire隻HOLOCENE同埋兩隻生果

雖然我個人都係鍾意隻artio crv1多啲
如果動圈1皮樓下 可以諗tz700 起馬黑磚推出黎到正正常常 又雜食
tz700 用黑磚推個低音唔會轟咩
唔好用原裝線 反正原裝都唔係4.4 換條銀線會好d
銀線用緊邊條
試過大部份個低音都收得太過份
諗住試下貴brise
你試過邊幾條? 我自己用silver 4
岩岩買左audirect atom 2 配z1r,好似發現新大陸咁
都係去dma試5-6k上下果d,好似plato/ PW Loki 8 wire / Nostalgia Olorin/ Whiplash twgd20
去到萬頭銀真係差好遠?
買咗in time 翔 DD
唔知係咪條線連接問題
有時有一兩下會冇聲
但大部分時間都聽落ok
你有換過第2條線試 如果換咗無事咁好大機會條線問題
5-6k 買到plato?
早幾年買落嘅ca polaries2 右邊個隻壞咗….
會無啦啦無聲
想平平地買返咁上下價位嘅耳機
今日啱啱試左 unique melody 嘅 2HT
覺得幾好 但係仲有試多d
平時聽開流行曲 J-pop 想著重人聲
有無師兄有好推介
冇線換 個日買完戴上耳就有一兩下失聲
之後都係發生咗一兩次冇聲
7日內去返dma 係咪有得換
有冇師兄試過634 audio隻 Meiz,覺得唔矇d樂器分離隊ok,不過聽耐少少好攰同有d尖
嗰陣用sr25試
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞