[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機 (117)

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
1.5k超左少少畢直
btw 同佢地gsp 遊戲系列佢地個spec 差別係邊
我諗聽歌多果班都唔會留意
應該難d有人答
學到野
睇黎除左耳機仲要買張音效卡
iem: ie40pro/ bose qc20
耳牛: hd58x + ifi zen set/ 直接買隻steelseries wireless / gsp+dac
呢啲最普遍
我自己用過好多其實到最後打機聽到嘅野差唔多反而買隻聽歌好啲嘅重抵玩
steelseries wireless 唔洗配音效卡
定純粹因為佢無線唔洗其他有線3.5mm都最好配?
抵玩d係咪都係買dac/音效 再加耳機咁
爬左下文pcie sound 卡都是on9
係就買個dac 應該係咁
有無dac 推薦
會唔會要去第二個po問
ifi zen dac應該最平最抵玩
再平嘅應該得返支那牌子
好既聽歌headphone 一樣做到定位準,要唔要快收快放就睇個人喜好
電競野只係張呢d野更加強調,所以唔會好平衡/自然
齋講太抽象,建議巴打出去試下,感受下實際分別係點
除左播歌,你用d game play片去試下又得
你純打機我覺得揀隻戴得舒服就最好

gaming dac又係無謂 因為好多gaming dac嘅spatial sound真係開完之後聽得難受過唔開

如果會聽歌睇戲用我會支持hd58x+ifi zen dac
無線就揀steelseries
想超靜就用qc20 有anc
平平地就ie40pro
steelseries 個無線成3k
arctis 7同9都係無線
仲有 VR3000
搵到條片幾岩試機
https://youtu.be/KjSkX5twy0A
要唔要買部dac amp最基本視乎隻headphone 有幾易推。有d headphone e.g. gsp600就要用amp先得
當然易唔易推都好,用埋dac amp會好聲d
我之前講個幾隻同埋HD58x唔用都有一定效果
唔洗一定下下買曬所有野先開始,慢慢upgrade 唔遲

無線野本身內置dac amp, 壞處係冇得換,岩聽就岩,唔岩聽都冇計

巴打去試下機再諗啦(HD58x冇得試)
原來我個濕鳩g pro已經有跟usb dac
等佢耳罩皮再甩多d我再睇下有無耳機岩心水
多謝咁多位大佬教野
我覺得聽歌耳機無得一概而論話一定收得快
好似人聲弦樂好多人都鐘意有少少音尾
電競耳機我就唔識,聽歌機嚟講我覺得好多都唔會話打機即刻變「好難聽」,如果係我會先避開jvc
就嚟有消費券
各位巴打有冇啲2000內嘅accessories/dac 推介?
小尾巴DAC?
諗近alo audio pilot
除咗呢樣?
考唔考慮下大陸啲耳擴?
我就等緊用消費券加少少錢買2020綠仙女
等左好鳩耐
有幾個迷思想問下

youtube 有D歌標明 Hi-Res 24-bit 192kHz FLAC Audio 或 無損
我所知上傳youtube點都會壓縮過架.........
但我由揾唔到堅係 24bit 192kHz既歌出來 所以都唔知係真定假
電腦用緊 Airpulse A80 好想知堅係24bit 192kHz既檔出到既聲有幾靚

另外啦 手機用緊SONY xperia 1 ii
想搵返隻Hi-Res耳機 今朝試左兩隻 想問下邊隻好
Sony XBA-300P
Intime Go
兩隻試完都覺得人聲清脆 唔會同D音樂疊埋一齊 但價錢就差成5舊水
預算1000~2000蚊

定係訂SONY隻無線耳機 都標榜有HI-Res 但無線預佢3-4年打柴
我用緊呢隻400蚊又係sony 由中三用到易架 過左十年
已有w2
而家喺咪仲係4xxx?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞