【初戀/校園】《副校長發現我寫甜故,竟然送一段初戀俾我》(完結篇)

434 回覆
199 Like 4 Dislike
唉 男豬真係
女主應該唔鐘意份禮物?
似啦 份禮拜都唔係自己揀
留名
新post留名 咁快就完唔捨得
新post 留名
拖男豬出去打靶唔該
唔怪得你叫做「陪我講」
多謝漫天星宿巴
花生友巴
非常同意, 如果大家有經歷過, 其實會明白男主角呢刻嘅心境
簡單嚟講, 入大學之後, 咩都新鮮
多謝辣殺巴
多謝即是咁巴
係啊 其實本身想係短故, 而家都叫寫長咗
多謝李缽喜巴
或者依家佢哋兩個人嘅性格令到相處上可能越嚟越辛苦
就好似禮物咁,一個人嘅係簡簡單單紙仔低調而平淡嘅感情同為人,但另一個就係以潮流為主都在意人地目光就好似好高調咁分歧慢慢開始多同明顯,相信離sad不遠了
啱啊 其實只要大家有細心留意之前嘅內容
可以睇得出男女主角性格本身嘅唔同
中學時代 生活大家個個一樣 自然無咩衝突
一嚟到大學 當大家都各自做翻自己 有衝突都好正常
喺沙灘阻礙男豬表白嗰條女
佢講嘅嘢開始應驗
都唔知咁樣叫唔夾定互補了
留名 睇嚟男主要小心喇 有啲嘢到發現之後就後悔都冇用了
啱呀,但係偏偏有好多嘢都係後悔咗先知錯
Follow定巴打 再有新故就再lm
啱啊連登同IG都可以Follow定
多謝你支持
三十、還記不記得 孩子般 簡單的愛情(上)

聖誕過後,趁著新學期仍未開始,我特意抽空一天來跟丁神碰面。

我倆甫在餐廳坐下,丁神突然就冒出了這一句:「我同KK分咗手。」

KK,是丁神自中四以來的戀人。

我一時三刻未能反應過來,只可以目瞪口呆地應了一句:「認真呢?」

「嗯,兩個星期前,我哋分咗手,不過都算和平嘅,至少無嘈過。」丁神兩手一攤,表情相當平靜。

「發生咩事啊?有冇得救?」聽到這消息的我,尚且沒有丁神的冷靜。

「我都唔識講,嗯……就係感覺唔同咗。」丁神低頭半晌,嘗試再解釋說:「好似自從升咗大學之後,大家唔同U,估唔到價值觀同生活方式都變得好快,變下變下,咁又嘈多咗,嘈得多,大家都無癮啦,所以最後就決定不如分開囉。」

丁神的話,讓我聯想到最近跟周瑞盈在餐廳裡的小風波。

「三年幾感情喎,唔可惜咩?」我追問說。

「都無得可唔可惜㗎啦,係唔夾就係唔夾,幾多年都係無意思。不過,女死女還在,下個更可愛,我支莊入面都有幾個靚女㗎。」丁神一提起自己的候選內閣,表情馬上精神起來。

我點著頭,內心卻不期然地幻想,到底丁神跟KK的感情發展,會否就是我跟周瑞盈的預警呢?

若我跟周瑞盈再發展下去,會否也會步入丁神的後塵呢?

「係呢,佢哋幾個最近點啊?」丁神一轉話題,他口中的「佢哋」,當然是指「Core 6」的其餘幾位損友。

「吓,我都無見佢哋一排喎。」一經丁神這樣提問,我才發現,原來自己自從中學畢業之後都沒有跟幾位損友碰面了。

「噢,我仲以為你做開搞手,多多少少都有見下佢哋添。」丁神有點意外,隨手拿起啤酒就喝了一口。

「無啦,個個都忙到咁,點見?」我回想起我們六人的對話群組,其實我不只一次提出聚會邀請,可是每次不是因為某某有莊聚,就是因為某某要忙於parttime,所以一直都未能成功約出六人見面。

想到這裡,內心不期然浮現了一陣唏噓感,所以我也跟著丁神一同將杯中啤酒一乾而盡。
說說笑笑,不自覺地又過了兩小時。

在地鐵站月台臨行告別之前,丁神特別叮囑了我一聲:「如果唔想無咗佢,就要好好珍惜佢喇。如果唔係,大學生活就會成為你戀愛嘅墳墓㗎啦。」

「知喇,你自己都Take care,睇下幾時約齊人再見啦。」我也拍拍我這位死黨的肩膊,就像昔日體育課足球比賽落敗時我們勉勵對方的方法一樣。

「嗯,再約。」丁神展露笑容,然後就走往另一邊的月台。

當我從地鐵幕門看著丁神漸行漸遠的倒影,內心中的唏噓感又再次悄悄地折返了。

在大學階段,我似是拼命地向前奔跑,然後不斷拾獲路上的瑰寶。

然後,當我今天回頭一看,卻突然察覺,原來我一邊沿途拾獲的只是沙石,但遺落在路旁一邊的卻是真正的瑰寶。

也許是丁神的說話確實有著魔力,也許是事態早就應該朝著這個方向發展,簡單而言,自從跟丁神碰面的這一天起,我跟周瑞盈的關係便逐漸出現裂痕。

其實,除非偶爾因為我有上莊事務處理,或是她有私人補習學生要額外加時,否則我們見面的頻率都維持在一週兩至三次左右。

可是,見面,並不能解決我們當中存在的期望落差。

從我的角度來看,我已經盡力將僅有的空檔都留給周瑞盈,但她總是埋怨我陪她不夠多、或是每次見面時都無心裝載。

因為我倆都不是喜歡大吵大鬧的人,所以每次一提起相處時間的問題,若是在信息裡提及,對話框就會留白半天,然後被其他無聊的對話蓋過;若衝突出現在見面的對話之中,我倆便會長長的吐出一口氣,然後各自閉上嘴巴,直至有一方願意主動破冰。

當周瑞盈與我關係的問題逐漸浮面時,我並不是沒有理會。

我記得丁神所說:「如果唔想無咗佢,就要好好珍惜佢喇。」

對我來說,周瑞盈就是我青春的標記。

所有關於我追求她的回憶,我至今仍歷歷在目。

因此,我並沒有因為我們的關係緊張而降低了她對我的重要性。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞