【初戀/校園】《副校長發現我寫甜故,竟然送一段初戀俾我》(完結篇)

434 回覆
199 Like 4 Dislike
但事實上,當上莊、功課期、宿舍足球隊、Re-u(不同團體的聚會)等等全都擠擁到時間表中的時候,我確實無能為力再為周瑞盈騰空時間。

我所能做的,就只有在每一次見面的時候,扭盡六壬,務求令她過一個最快樂的二人相處時間。

可是,偏偏我們最多的衝突都是發生在見面的時候。

所以,不知不覺間,我想要彌補周瑞盈的期望,逐漸地化成一次又一次的無力感和失望。

當無力感和失望成為了我和周瑞盈之間的主調時,曾經在我眼中閃閃發亮的周瑞盈,不知從那一天開始變得黯淡失色。

我開始發現,原來關係變差並不一定因為雙方的愛不足夠,而是「成長」這怪物根本沒有給予你空檔去為對方留下你的愛。

當我察覺到這件事情的時候,我就明白,原來成長並沒有讓人得著自由。

所謂自由,其實只是命運讓人在一部分事情裡可以作出決定。

而成長,則是讓人意識到什麼事情可以由自己決定,什麼事情人並沒有干預的能力。

不能干預的事情有許多。

就像是緣起。

還有緣滅。

(三十上)完

多謝大家支持個po好快又破百
距離加更仲差40正皮 大家加油

連登加更位:150正皮
Penana加更位:2100 likes (大家唔好miss咗,係可以逐篇like㗎
Penana link:https://www.penana.com/story/83692/副校長發現我寫甜故-竟然送一段初戀俾我

最後留低埋樓主IG,大家有興趣可以去嗰邊催迫樓主加更,仲有得睇埋呢個故嘅「作者前言」同每個故事嘅「伴讀歌曲」,IG限定㗎,內容之後仲會連接翻去故事添
IG : windblowssilently
另外,其實Penana加更都就快夠數
想睇多啲文嘅大家,歡迎去埋嗰邊催谷下
係咪就嚟完啦
放心 起碼仲有一個禮拜
的確 兩個人一去到唔同嘅環境就會慢慢有分岐 唔好好處理就收皮
睇到個心好痛代入左
靜待
覺得呢一個禮拜 所以嘢會急轉下 越sweet只會越sad
曾經在我眼中閃閃發亮的周瑞盈,不知從那一天開始變得黯淡失色。

去到呢個地步係咪無得救
呢個故事同之前三篇比起好平淡
但就係因為咁平淡 咁真實 所以不斷引起啲回憶
我諗大部份人唔多唔少都會有類似既經驗
不是不愛了 但就是無法一齊走下去了
好難想像由中學開始但係喺大學或者社會呢個染缸嚟散 會好心痛
唔好咁輕易放手啊
nightwing巴好耐無見
唔知呢
我起初都覺得呢個故事比較平淡
所以都預咗會少啲人睇
估唔到到頭來都有讀者鍾意

我有諗過好唔好刻意加多少少戲劇性
但係最後都覺得
既然我本意係想記錄一個自己嘅故事
不如寫實少少
所以就出現咗而家呢個感覺

我都相信
有過經歷或者投入故事嘅人
呢一刻會開始感受到嗰種淡淡嘅痛
即是咁巴要加油啊好難得
一句講晒男主角唔夠愛 寧願RE U 聚會都唔陪條女
或者咁講 每個人對愛嘅量度都唔同
正如上面有絲打講
有人覺得每星期見一次都係愛 有人覺得要陪足七日先係愛
愛情就係咁 每個人 都有自己睇愛嘅方式
傻仔黎 你寫咩我(地)都鍾意
越貼地越入心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞