【初戀/校園】《副校長發現我寫甜故,竟然送一段初戀俾我》(完結篇)

434 回覆
199 Like 4 Dislike
連載倒數進行中
睇多一篇,又代表更接近ending

歡迎繼續用正皮或者留言表示支持

最後留低埋樓主IG,每個故事嘅「伴讀歌曲」、仲有之後新故事、或者其他短文都會喺IG發佈,請大家多多留意啦
IG : windblowssilently
緣盡緣滅
睇完依篇….我諗返依半年嘅事….
佢會同我咁多野只係因為咁啱我係唯一可以傾嘅人
而完左依件事之後 其實我唔搵佢 佢都甚少主動搵我
...唔知吖

喺一個故事嚟講 會好想睇到主角到最後會察覺到自己做錯事
然之後最後最後一次都好 可以攞返出當初嘅勇氣同努力
劃出一個或許唔完美但奮鬥到最後嘅結局

https://www.youtube.com/watch?v=Fo2qAf9XWUc
「難道我可以扭轉宿命 重遇你一次
難道故事終結早已注定 沒法制止
其實我不理一切 挑戰拼命試
攀險峰千次萬次
沿路滿地佈著剌 也沒有在意
即使傷過無數次 仍會願意」
我諗... 或者讀者想睇嘅會係咁樣嘅「初心」。
依一份初心就算過咗十一年之後 都唔會太遲。

睇嘅時候咁岩諗起MLA一首歌

或者是過了今年
或者是過了明年
你說 會與他結為夫妻永遠不變
最好是今年
我說不要等明年
既然你已說好 從那天起我們不再見
忍唔住想回覆呢個留言

唔知幽靈絲有冇睇過那些年,
當年我睇到男女主角竟然因為男主角無啦啦打咗一場on9拳賽就咁分開,
我都嬲到震覺得男主角好on9

但係到自己慢慢大個
其實會發現
每個人都用緊好多唔同on9方法去搵自己要行嘅路

對主角嚟講
佢一心一意追求嘅嘢從來都無變
我唔刻意講穿住 交俾大家感受下

但係 我同意佢真係好on9 點解要為咗上莊咁少嘅事就放棄一段感情?
或者 正如大家所講 男主角一直都係咁on9嘅人
由一股衝勁去追女主角 用盡奇怪方法 到上大學 盡力去體驗生活
或者呢種算係自私 但其實亦都係男主角嘅人生觀

所以到頭來 我對於男女主角
我唔否定咁樣錯過一段感情好可惜
但係 或者對佢哋嚟講 反而開花結果未必係good ending
我覺得
「我只係你生命中既過客」
都好睇到底係用咩心情講出嚟

對想離開嘅人嚟講
講出呢句話 係一份解脫 亦係一個俾自己同對方分道揚鏢嘅理由

對想留低嘅人嚟講
呢句說話 就係一份無奈 一次有緣無份嘅慨嘆
然後我只會等你來電
不會給他發現
就算你為兒女改名
我都會給意見
其實好好
一段感情入邊有closure係一件好好既事
男主由一開始就係追求自由自在嘅生活、精彩嘅人生。而女主就只係想要簡單低調。兩個人可以一齊其實都只係新鮮感驅使。最後分開其實係預左,可惜嘅係竟然只係為左上莊而分手
好過突然消失 死得不明不白
或者依個時間分手都算係剛剛好?
兩個本來大家性格唔係好夾嘅人一齊到可以話係嘗試過,但到慢慢長大左之後只會發現原來大家唔夾就係唔夾,夾依一個字不論係朋友上定愛情上都好重要。
大家中學嘅時候跨過唔同嘅難關已經足夠證明過係相愛過都可以算係主角平時處事上嘅搏盡無悔?可惜嘅係大家未必再係用一齊緊嘅身份。

或者對於依個唔知係真實定係虛構嘅故事 有啲唔知點樣嘅情感
純粹係太過現實 唔夠美好?

過咗夜話嗰一章之後 有一刻好想寫
「我諗女主角到依家 都仍然會記住男主角」。
一個「簡簡單單」嘅生活裡面 偶然有一個人出現咗
令到依個世界變得多姿多彩 每日都期待著縱使「無聊」嘅驚喜
由一切都順其他人嘅意 去到有勇氣試下選擇自己嘅路

如果個結局係撐唔過屋企人嘅壓力 又或者去咗外國最終分開
大概都仍然可以 有著無限嘅遐想
即使分隔千里 望住異國嘅天空
都會諗住 「你若安好 便是晴天」
唔知道依家嘅佢 又實現到佢嘅夢想未呢?

但實際上嘅結局就只不過係 好平淡地
由對方講出「分手」依兩個字。

如果係咁嘅話 女主角仲可唔可以好溫暖咁去回想起依一段回憶呢
定係 原來依個就係你嘅夢想 咁我都唔阻你喇。

即使如此 一次又再一次去搵返男主角嘅
都仍然係「螢火蟲」。
男主角甚至好快地再搵到個人拍拖 又好快地散咗
都無諗過要搵返女主角。

或者更加需要依個Closure嘅 其實係周瑞盈?

不過感情嘅事無分對錯 時候到咗亦只不過蝴蝶坐得久總要飛。
https://www.youtube.com/watch?v=L8he7ESuiIA

唉sad end 屌你
屌好撚似我 我去外國讀書 壓力勁大 又要追番當地語言
果時成日發女朋友脾氣 佢果時又不停煩我
我就頂唔順分左手 果時覺得卸下包袱
但係依家見到佢都有新仔了
終於明白真正失去果個感覺了

寫得好好!!! 已追蹤!
多謝巨龍巴
我相信經歷過,就好明白
始終青春嘅自己,好難無犯過錯
睇埋先知
屌 原來和頭酒都係你寫㗎
寫得又靚又係 ! 果時日日追 真心
好似唔錯
lm 先
等埋一次過睇
無錯又係我啊
和頭酒已經出埋書lu
今次試下寫啲小品嘢嘛
多謝石原里美巴
就快Ending 之後一炮過追都爽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞