True Wireless真無線耳機討論(58)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
師兄記唔記得是邊個post reply有講到?
呢個post,唔記得57定58
呢個post,唔記得57定58
自膠唔記得quote樓上
用左20日左右,android 11+ aptx adaptive,連接都幾唔穩,一多藍芽既地方多數窒,多都都係放褲袋出事,攞埋電話出嚟感覺就少啲問題
應該選擇番aptx會穩啲
Thx 用左幾年 直情穿左個膜
究竟Sennheiser CX True Wireless
聽唔聽到無損音質
用apple music, spotify 320kb都夠
定join kkbox, moov 無損plan好

自己聽覺得有明顯分別
有d又話藍牙耳機唔support無損
我解碼係aptX
究竟真係有分別定我錯覺
無損一定有分別
同埋apple music有無損架喎
你要以數字黎計既話
aptX 352 kbps
aptX-HD 76k bps
LDAC 990kbps
去到新出Qualcomm aptX Adaptive audio先1Mbps
用一般真正CD計 16bit/44.1kHz、1.4Mbps

咁得aptX就梗係聽唔到無損 數字上係咁計囉
aptX-HD 576kbps
而家入手DG會唔會太遲?
無線耳機係咪好少一年出新一代
經常斷線 紅綠燈,電梯,地鐵。。。
新手想入返對無線耳機玩下
iPhone用,最主要要求聲畫同步冇delay
其次想戴得穩唔易跌有塞滿耳道既感覺
有冇邊隻好?
諗緊罪大或者去試noble

aptX Adaptive — 279 to 420kbps; aptX Lossless — 120kbps to >1Mbps
DG係上年10月pre order,11月ship
中間爆左鑊停左一兩個月

一唔一年出一代我唔敢講,如果想買新野咪睇下XM4
XM4想要好既隔音係唔係一定要用原廠耳棉
想放隻 DG 同 XM4 同 momentum tws2
九月同八月買
有興趣留tg
個source靚啲相信就算最後出唔晒都會靚聲啲,好過個source本身已經壓縮咗
好似無乜人講呢款嘅?
Final audio AG Cotsubu

5百幾蚊,Bluetooth 5.2,TrueWireless™ Mirroring,QCC3040,APTX。幾啱女仔用。
八掛想知最後留左邊隻用
Azla膠好幾款都唔錯
隔音好過spinfit
用緊原廠耳棉m size,係房試聽唔到冷氣聲咁濟,換azla crystal嘅ms size會聽到冷氣聲,係唔係要買返m size
DG二手$2000唔抵,不如睇下有冇d信用卡/商場回贈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞