9成按揭/ 高成數按揭討論-14

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
打電話上card center, 話要清數聲明,佢地知咩黎。其實都係算係還款proof黎。

有D card center會耍你,話冇依樣野。你堅定D話要,講多2多就會比你。
原來係咁,唔該哂
如果未婚妻做擔保人洗唔洗咩文件證明 因為諗住下年先簽紙
有冇人試過批完loan 就轉工?
因為出年6月係新樓既關鍵日期
我驚儲唔夠新工糧單 係新年後apply 按揭
所以而家唔搵新工住

咁係銀行過晒錢比律師樓個刻開始已經轉得工?
抑或邊個時間點先可以轉得工?
點先為之夠時間drawdown呢?成交前1個月?
咩都唔需要
最緊要感情穩定
咁都幾穩定不過申請按揭洗唔洗擔保人親身一齊去銀行 定係可以我一個人搞晒 因為佢都幾難請假
其實email申請都得架
無呀諗住踩落去叫個banker幫我填form姐
仲有冇人試過做到預先批核,仲有冇邊間肯做?
Email la
填基本資料 其他都可以留俾banker 幫你
Accept offer 要兩人去banker 到簽一次
再之後都要上律師樓簽多一次
借左財仔仲可以上到銀行?
可唔可以講多少少野整
有無可能星期六簽因為佢平日真係難請假
Banker 就你架啫
你夜晚約佢簽都得
希望成功啦都幾緊張
Google 左好多個網,但都得唔到一個答案

見金管局個指引係
根據現時金管局按揭成數指引,如果申請人具備收入,1,000萬以下住宅按揭最高按揭成數為六成(貸款上限500萬),1,000萬以上最高按揭成數為五成。

但睇另一個網就話
按揭成數及首期
在2019年的高成數按揭新制後,按揭保險公司已聲明,不會接受即供(落成前已開始供款)的樓花申請6成以上按揭,亦即即供樓花無法獲9成按揭
由於是於落成後再申請按揭,即有「實物」作憑證,因此按揭保險公司可接受申請6成以上按揭,首期亦因此可以較便宜。

到底我即供樓花買1200萬既樓,係做到5成定6成一手銀行按揭
簽咗臨約
有問題就搵中介問吓啦
未呀都仲鋤緊最後一口價 應該呢幾日成事
Ching 有錢
第二段咪寫得好清楚
2019年後 新樓即供樓花只做6成留下
新樓建期就可以做 6成以上
但你要注意2019 高成數按揭新制 無論你新定舊樓都好,1000萬都係條界線, 所以1000萬以上暫時最盡都只可以做5成,我係咁理解
記得最後一口價前要減埋佣
二手樓係咪無回佣紙直接臨約寫佣金幾多
btw女朋友話返工無keep過糧單稅單月結單 比佢激死不過我愛你呀女朋友
Yes 通常寫1%
我就係傻仔冇減到比足1%
你肯開口打個折頭一定有
當你真係今個月買 最低限度佢都要提供7,8,9月 銀行月結單
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞