9成按揭/ 高成數按揭討論-14

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
其實唔同息率唔同CR唔同ML比率唔同處理時間唔同MC Discount外,邊間批錢俾你,應該係無分別的
答單問...如果唔岩topic 可以by pass左佢

岩岩夠2年想做轉按..
星之谷比左的offer..基本上都1樣,係 集x 多0.1% rebate

想問下個online banking 好唔好用,會唔會唔方便???
因為未用過呢間銀行,唔知有咩好or 唔好
same 批咗按揭係咁睇電器
我個經理幫我講價平咗五萬
佢話會如果想佢繼續傾落去每平一萬要分五千俾佢
我想問我係咪做咗水魚
我琴日都收到BOC offer CR 1%
但問佢有無一星期內覆+3k,
但佢話1%已經係盡 比多3k我就要扣loan size?
佢呃我定真?
計過數都係要1%好過
1.2% 扣loan size 每個月只係還少百幾
俾多3k 你姐係cr>1%
所以係要扣loan size 的
2年一轉就唔係咁講
點解
想知多啲 學野
謝謝

另外係BOC再早兩星期都申請左BEA 但未有回覆
係咪都係唔洗等?

因為我想借盡九成應該間間offer都唔差得遠
會幫手填,次次都唔想煩落去比人填
不過你要低成數先抵玩 唔洗再比按保
可以賺回贈
到時CR梗係越多越好
想問下如果我個case已經去到MC度,係咪代表已經批核到最後階段?
等左成個月東亞終於有回覆,但係係問我補交身分證copy俾MC
通常MC 再搵野Q 下,搓多兩板應該approve
今次經歷上左MC都可以唔同反應。
有so call一早上左但兩個星期都無更新
有個正正常常七個工作日出offer但做唔足30年按,另外又有由上表入MC連出offer都唔駛十個工作日。

所以係無得捉,話入左MC就三五七日咁搵Banker問啦
我個Case就乜都無Q,
自僱人士係咪一定要睇兩年稅單先批到?
好,咁我較定alert下星期追下個banker先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞