9成按揭/ 高成數按揭討論-14

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
有無Ching 知,姐夫有無得做擔保人?
直系/未婚夫妻先得
我都係無稅單
得三個月公司證明信
搵中介都覺得我個情況好汶水,佢都係話盡量試
仲講明高息少回贈(大部分銀行都係1.3-2.5回1%,佢同我講做到既話係1.45-2.75,回0.2%)
我已經係借6成都好麻煩

真心好驚搞唔掂,我比埋大訂過百萬
搞左接近一個月仲未得,話要睇埋下個月,但我仲有兩個月就要抬錢去律師樓

成個月個人都好煩躁,真心情況咁似我唔好試,寧願等多陣
你6成都咁炆水,睇來我聽日問銀行都凍過水多謝分享 ,另祝巴打聽日就收到offer
其實以前成日聽到銀行要Cut你Card / Cancel 循環貸款戶口 先會批個按揭,家陣重會唔會咁?

如果會係上HKMC前定出Offer Letter前搵你? 謝謝
未出Offer真係令人情緒波動,我都係
新手一問,係唔係應該apply 3間?
1間出糧銀行
1間大行
1間細行

大行係唔係boc或者hsbc? 細行有咩推介? 謝謝
你有冇問過幫你做野間律師行,有邊間做邊間唔做?
律師唔做citibank, dbs 交銀
ML 緊唔緊要? 我見無ML 但CR 有1.6%
1.6 ok阿
上面有個巴打又係1.6 不過唔知佢apply左未
個人經歷
大行都係大貓咸濕渣兜中銀,你有高階戶口或者係同間銀行當然好但只係方便少少(如唔駛交出糧紀錄),另外好處真係大約4星期內有結果。

細行聽過有更好既Offer但可以兩個月都未覆。有時間可以等咪試試囉。
HSBC 出左offer
借8成 CR1% + 星之谷0.1%+2000
我Rec過個sales打黎講條數應該係扣左銀行同星之谷回贈 (爭200蚊),但我問佢扣左回贈未,佢又答我未 ,一時又話批唔足,佢地次次打黎講唔同既野

我想問下銀行打黎話借出果條數係咪唔會再額外扣CR(如超1%)?因為唔再額外扣其實條數係正確的

謝謝
正常個loan size係你八成+MC保費(如加借)。

但如果你CR過1%,所有CR會扣loan size,即係你只借到八成+MC保費-CR個金額。換言之你首期要俾兩成+CR個金額,draw down後銀行先會俾番CR你。簡單講就係拎個CR去提早還款,要抬錢俾首期,無cash out。
分行現場幫你計嗰啲未必最準
計錯我都見過
總之網上計算機set 2.5%再加埋你每月其他還款咁計就理論上一定準
但部分銀行審批部有機會唔想計到咁盡,當你唔過壓測或者借少啲俾你都唔出奇
我現在就係借到八成+MC保費-CR個金額 (爭200蚊)。
我問極hsbc條友佢都話係批唔足,唔係扣左回贈,我都唔知佢想點
ching做幾多loan size, 好似幾靚
得兩個可能。一係真係借唔足(壓測要計loan size + 未折既保費),一係個banker自己都亂q晒。我會叫佢breakdown條數黎睇。

不過二百唔係大數,睇你執唔執著。

唔係貪佢個h rate的話,或者其他銀行有更好offer。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞