9成按揭/ 高成數按揭討論-14

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
Thx ching🙏🏻
但我成交期去到下年2月1號
如果touch wood樓價跌左估唔足
咁我情況係咪有啲危🥺
哭撚咗
買新樓個陣笑咗中原份按揭轉介
幫我轉咗去 中銀 恆生 匯豐
新手一問 ,如果銀行出左offer,通常幾多日之內要accept?
你46000 係未扣mpf 之前?
我個case 同你差唔多,我扣左mpf 44000
plan 緊買樓
想問下可唔可以落銀行初步評估下我可以借到幾錢?
去揾星之谷都會幫 無咁煩
但要準要比錢去銀行做 Pre Approve
知唔知大約幾錢
都係聽同事講 大約一千掛 其實你loan size幾大
呢加只要供款唔over入息一半就已經做到
用app係就得咩
我每個quarter 有bonus 唔知d 銀行點evaluate 果舊數
視乎你另一半層樓是否高成數(有冇經MC),有就唔洗諗(除非你個情況係搞緊離婚分居)。
冇就基本上合理證明本身層樓用途就ok。
有冇人知citi點樣可以由ML戶口自動轉賬去還錢
佢個ebanking連set定個日子還都唔得 要即時
未扣
真係case by case,除左用搞緊離婚真係唔解唔到,聽banker講過低成數嗰間俾老母住都試過俾mc reject。你個情況最好搵銀行試左預左mc預批先。
loan size 計埋按保 接近9成
咁真係要問真啲
網上好多五花八門既理由,但人地得唔代表你得,因為每個case既細節都唔同,試左預批最穩陣,尤其是你而家層樓係高成數。你打去mc問佢,佢都係話要相關部門審批先知,唔好因小失大,簽左臨約先驚要抬錢俾首期就唔好。
我情況係佢Casual問我要唔要轉介,我唔為意咁講好呀,乜都無簽就被轉介🤦‍♂️
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞