9成按揭/ 高成數按揭討論-14

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
聽番上面加我offer左果幾間都話簽完約6-10個工作日到律師樓。

但我都想知要上門影相係簽左後先提出定點?
其實唔叫有伏,rebate重唔錯添。不過好多律師樓唔做同佢唔俾我做30年😭
Citi 應該係 accept offer 先驗樓
咁佢驗完會有咩想做?會影響offer?
無話 睇賣家
確保無僭建,無改結構,有咪withdraw ,無就正常進行下一步
如果個賣家租緊俾人,仲有幾個月先完死約,實肯同你半年成交期
對比中銀恒生佢個offer一般般
有冇人知道銀行還款表係咪一定寄信嚟,唔會有 e statement ?
same
其實有乜所謂?你又一定成交先入錢,而且你最多咪寫廿、三十萬之嘛,佢做到野咪ok.

不過我當時都諗緊會唔會俾人坤走左,二來睇人教今時今日細訂應該寫俾律師樓
Welcome to your first step.
但俾我睇番,最緊張係有Offer果陣囉
你訂都俾左,就唔好諗太多了。祝好運!
想問搵細行(e.g. 富邦)做按揭對比搵大行有咩要注意
睇其他人講係咪剩係驚經濟唔好會call loan
仲有冇其他考慮 見富邦依排既offer好似幾吸引
1. 批核慢
2. 要問清楚你用嗰間律師樓係咪 on list
3. 未必可以好似大行交易當朝早9:00咁直接過數俾律師樓,要信差去銀行交收支票,又慢咗
地產代理守則話所有訂金都要寫律師樓名,不過寫還寫,業主唔制都無符,一係就範,一係睇過第二間
經星之谷介紹citi 和hsbc bank
Email 交完form 和資料 兩日,一個email都冇回覆
你哋通常交完表隔幾耐收到Banker回覆確定收到資料?
無打電話?所謂banker 同時做緊幾十個客,你唔跟得緊好容易 miss
120%係財仔,唔好中伏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞