9成按揭/ 高成數按揭討論-14

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
係咩,我渣打9/8入紙,23/8就批咗。算快手喇
Citi比正常遲兩三日,大貓我果陣就都要交表後兩三個工作日左右。但佢地多數幾日內叫你補唔夠既文件,我大貓果個Agent算係比較有交帶,收表補料內部批咗上HKMC都有打電話俾我。
唔該
咁我等多一兩日再無reply 先追佢地

11 月尾先交吉,仲有時間
銀行批左 等緊MC批好漫長,呢段時間成日睇隔離post 裝修電器好想快d入伙
想請問大家成交期會定幾多個月先穩陣?因為借到9成有機會爆壓測唔知會唔會要批耐D
同埋經紀佣金多數會講到幾多折呢
我前日都係但老婆完全唔緊張
我就去左灣仔旺角試下座廁睇下鎖咁囉
想問下依家恒生同渣打個offer都一樣,係差個拆息有分別,揀邊間好?
上網禁 得BOC 有估價
其他銀行都冇 代表咩?
HSBC 出不適用 全層都係
係咪有問題
星展
H+1.45%=1.516%
鎖息上限P-2.6%(P5.25%, Net 2.65%)
Cash rebates 0.5%

其他

H+1.3%=1.366%
鎖息上限P-2.5%(P:5.5%, Net 3%
Cash rebates 1%
個按揭中介比我選擇,你地會點

究竟中介講野可唔可信
有d銀行 兇宅 上下層會唔估
你上網search下附近係咪出過事
不一定但留意了。不過另一方面我又試過明顯出過事但四大銀行都估到價
我做醫護,$46k人工
想買630萬既樓,如果層樓估價足既話
銀行易唔易借到500萬?
隔一陣website refresh 就禁到
網上估價信唔過
好多凶層BOC都會出估價
但到去做按揭果陣先話有問題
最好去銀行估一次先
睇樓自己都有責任查詢agent
Agent 唔答犯法
預10k人工借100萬就穩陣d
想請教各位,關於contract轉perm後做按揭的問題

我份工本身嚟緊月尾完合約,公司會同我轉perm,employer係同一間公司,職位月薪一樣。

我而家份合約係有gratuity,拉勻除返開每個月多$3k入息左右。但由10月開始,我轉做perm之後,就唔會再有gratuity,變左每年年尾出雙糧,以雙糧計,拉勻除返開每個月多$2.5k入息左右。

想知道假設我嘅case去銀行做按揭,銀行會點計我入息?
1)計我過去contract period的平均入息(monthly salary+gratuity約3k)
2)計我轉perm後的平均入息(monthly salary+雙糧約2.5k)
3)因contract已是過去式,而轉perm後又未出過雙糧,所以只計算基本monthly salary。
搵番banker唔洗驚講真
人地都係做生意跑數 你唔係爛仔格 人地都想幫你draw到錢

正常交流就無問題
你唔直接問BANKER?間間唔同計法喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞