9成按揭/ 高成數按揭討論-14

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
唔問唔講,真心想屌鳩佢
好鬼古惑,但又一定要買。

同時想問大貓係唔係一定要搵佢買?
你轉做6成甩按保都得
其實好多新樓大廈份保單可能包左,唔一定要買,醒既RM會自己打去問管理處拎張單睇
今日開始去銀行做按揭,真係極初哥,係整文件過程我問佢其實中介同直接搵銀行有咩分別,佢話中介好多都會有D 銀金回贈,佢話有D人唔想自己資料俾人知太多,所以就直接搵銀行

其實係唔係都係搵中介著數D?

另外今朝爬左下文,然後要問銀行送唔送火險又學到野
其實家陣搵中介好多都係拎個referral, 你都要直接搵Banker的。但小心唔好同AA簽任何文件同口頭承諾話叫佢幫你轉介,因為個轉介系統有插旗機制,中介A用你單買賣登記後中介B就唔會拎到轉介費、因而無得俾番錢你。

咁中介既盤口你睇番上面啦,好多時有多0.1~0.2%。

但有多兩項要留意
1. 多數個金額係買賣樓價既6成果個數
2. 多於1%既現金回贈係要求你減個總借款
唔知係唔係計錯數,但突然間睇到HKAB 0.066 vs 大貓 0.06。同樣H+1.3%, 30年借6M

拎大貓 1% vs 其他銀行拎到1.4%都好,月供其實真係差300唔夠。

當然都係錢…但似乎搵間快批高CR既銀行 or 搵大貓拎1%就ok啦?
如果用東亞供樓,本身無acc 可唔可以網上開戶

一定要落分行開戶?
想問下9成按揭係咪可以計埋
1. 最近6個月既OT既平均數
2. 約滿酬金 除24個月

新手想問下
底薪46000 買5.27m樓
文件齊 TU(係咪可以上網免費check ?)
但平時卡數個個月都會清曬 無其他借錢
咁樣做9成安唔安全🙏🏻
同問
Ching 我無經驗不過驟眼睇就好安全
9成按揭供款唔超過月薪一半就得
剛批 boc ok

46000 借到520

hsbc 得470
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞