[Switch/PS4/STEAM]《超級機械人大戰30》2021年10月28發售(14) 點解今集冇xxxx

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
你地會鐘意DD果種無論故事點發展 已取得機體同角色都係可以用
定係以前咁跟住故事冇得用某D機體
30應該係正作會跟分支 D故事無關機體跟住你選擇行
可能遲D揀咩分支都係機體任玩
咁玩故事自由度大 唔洗就住就住
但缺點就劇情割裂感好大
啲無愛機體連唯一有幾會出場都無埋
分開會好玩d
如果唔係d二,三線機就係一世都唔會用到
之後成村DLC機跟住
唔係特登想玩應該都冇機會
本周廣播節目機戰30相關個人翻譯

1、寺P:原創戰艦德萊斯特雷伽那個超長命名的引擎"黑科技大型螺旋雷射串行壓縮光量子熱核融合爐 "由宮武老師設定,而基本設定是由我完成,母艦會包含2個與“30”概念相關的設計。母艦機能除了之前公布的"搭載用空母"和"戰術中心"之外還有1個未公開。但並不是網上流傳的“變形”或“合體”。若這樣巨大的身軀還能變形的話,看起來就會像超時空要塞一樣。德萊斯特雷伽既不能變形也不能合體,至於這個功能究竟是什麽,得等玩家自行去遊戲里體驗才知道了

2、寺P:德萊斯特雷伽的女性艦長三葉・格雷弗雷的聲優,終於(盼來了)早見沙織小姐。杉田桑(組長)也不知道嚷了多少次的夙願終於實現了

組長:嗦得絲!(沒錯!)

遠藤:雖然還沒見過實機,不過(三葉)這個角色有著相當......

組長:青色大胸馬內甲(經紀人)! (早見的偶像大師梗)

寺P:確定了原創主人公CV分別由杉田桑和相澤小姐擔任,之後聊起其他原創角色CV該拜托哪些演員時,他(組長)首先就提到:那就早見小姐吧

組長:嗨!(是的)

眾人笑

遠藤:太厲害了杉田君

組長:嗨!(此處組長機器人一樣連嗨5次,我已經可以腦補他臉不紅心不跳的面癱臉了2333)

眾人大笑

寺P:這事在一段時間內曾經是個秘密

組長:嗨!

寺P:很意外他就直球一樣的提出了要求

組長:嗨!

寺P:母艦副艦長雷諾德・哈丁的聲優由赤羽根健治桑擔任, 他既是副艦長也是三葉的老師,可千萬別說成是經紀人喲(這里是赤羽根的偶像大師制作人梗)

組長:說成制作人也是不行的喲!

眾人笑

寺P:接下來是通訊員莉安.安伯德,聲優由高橋花林小姐擔任。這三名角色的人物原案全部由FiFS的曽我部修司和ののかなこ兩位老師負責設計。還記得不久前在這個節目里杉田桑和高橋小姐還這樣那樣的聊了很多呢(這後面聊了些之前節目高橋花林有參加的回憶)

寺P:以上就是母艦相關啦。切記變形是沒戲的、合體也沒戲,和修克拜因30合體也不會做的

寺P:在拜托宮武老師設計德萊斯特雷伽整體色調的時候,雖然我不太擅長但也一直有在考慮,最終由我和SATFF一致決定使用古倫加斯特風格的配色,以青色為主色調,最終成為現在母艦的式樣。它看起來像古倫加斯特,但並不會彈射飛出古倫加斯特

寺P:到這為止就是這次的新情報咯,記住不是變形喲,絕對變不了喲,一定要相信喲(聽到這里我咋感覺寺P在騙人,沒準還是變形2333)

source:https://t.bilibili.com/h5/dynamic/detail/559887555846418609?tab=2
大陸把撚把撚,唔建議點入去

杉田
自動load到杉田把聲有幾興奮
唔會變形,可能只係指唔會變人形
我覺得可能會好似W咁,同主角機有合體技
如果係咁其實都可以早講
我覺得其中一個應該有分體
佢對早見零舍high
冇合體變形
我都係買分離
左 右 中央主艦
最多開3線
真係好狂熱
但魔裝已經玩過
希望佢唔好咁冇新意
可能四眼早見果陣都係杉田叫到
其實想問下DD部主角機劇情空唔空氣的
見尋晚個咩OG展有DD部機係封面
會唔會新OG直接入埋
可能好似OG宇宙諾亞級咁可以艦首換裝
根據換裝既PARTS係驚內有唔同BUFF/指令可以用
首先要由構想階段進展到開發新一集OG既階段
一係排隊排幾集排到DD主角機,一係笨大指示DD主角機打尖去宣傳DD
照理下次就到K W 同行完@3
呢到要畫既新畫面已經好多 真係唔知真係出會唔會夠預算畫得哂
開始懷疑公主都係
希望大波早見都會換下衫 換埋髮型
人設真係好正
仲要早見把聲
艦首換唔換裝冇所謂
早見有得換裝就夠
有機會有泳裝回既
飛龍改都出過睡衣回啦
https://youtu.be/6rDLigCs0xI
最後都係開咗蒼之流星睇
頭9集都係好緊張睇英二單拖打哂對面班追兵
啱啱睇到第10集終於有d輕鬆位笑下
唔係變形, 唔係合體, 而係分離
中間可能有關會被人打爆,

然後爆風之中除咗脫離既艦橋之外
仲有作為動力爐而存在既轟格殊參拾式
唔會變做機械人,你設計部戰艦黎做乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞