[Switch/PS4/STEAM]《超級機械人大戰30》2021年10月28發售(14) 點解今集冇xxxx

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
想W出返去家庭機
機戰W個劇情真係融合度做得最好嘅一隻

而且幾套作品混合一齊唔會覺得格格不入,甚至乎有錯覺以為係同一套作品

可惜編劇都話太花時間同精神,所以之後都婉拒左邀請

覺得有啲人就覺得機戰一定要盡量還原番動畫發生過嘅事情,舊時代的機戰嘅弊病就係睇「巴武藏」死咗幾多次
個編劇為寫劇本將所有參戰作品由頭睇一次....
其實真係好辛苦...

不過做出黎就係呢隻最有心既故事
兩個系列銷量已經冇得比
因為機戰出左成30年,有D劇情真係睇過好多次
呢個系列好多食古不化老屎忽
完全唔會玩新 一味鳩吹以前
大將軍悲劇
武藏要爆幾多次爐
OG確實順位比較低,但有一些計畫還在想,不過目前無法跟大家透露,OG會不會有新作,也要看玩家未來的呼聲而定。

不過至少目前確定了 SRX 和賽巴斯塔還是會登場因此 OG 系列還是有一定的意義。
製作人透露:大家也許可以想成和《超級機器人大戰α》有一定的關連也說不定
大將軍加魯達的悲劇
馬沙之反擊
巴武藏自爆
希羅任務完了
白河愁諸神的黃昏
それも私だ-----------------!
突然間F F佢會唔會係alpha之後嘅平行世界?

即係外傳由未來返到現在,差咗另外一條時間線就係機戰30嘅故事?
廁田你想點
alpha系列既風魔參戰
可能係MX同ALPHA既關係
本身一直有人估@3個GAY薰暗示左MX世界無左
認同
打機戰要完全還原番原作不如睇番動畫

梗係睇下作品融合會有啲咩火花
所以w劇情真心正
alphadc之後既世界
例如將勇者王其中一集23區圍困,再融合返宇宙騎士嘅劇情,嗰一段到而家都覺得好正

仲有去到火星極冠,機動戰艦嘅人,老屈另外一邊宇宙勢力話佢係窮凶極惡嘅宇宙人
DC 冇玩到最後,唔記得晒啲劇情
淨係知道同PS版係有少少分別。
我都無玩DC版,不過以我所知
alpha DC其實可以直接完左成個alpha系列
早佐打白河愁
咩估,寫到明。 寫果個直頭唔用腦
咩另外一條時間線
唔係得兩條?
神盾計劃失敗->地球變廢墟->n年後=alpha外傳
神盾計劃成功->第2次第3次alpha
可能真係會咁玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞