[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#69

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
VG28UQL1A出REVIEW先講
之前有巴打分享過

我都想知可以點調
你有冇睇過實機先買?
我換左條4K 60 之後 可以上到144hz但間中都會閃mon 聽日試吓DP會唔會咁先
點解唔將個mon調低落60hz
隻狼PC有144 21:9
睇下有冇得解鎖fps
未用過144hz mon
喺唔喺部部144hz調落60hz 都會有咁嘅情況
如果喺嘅話都幾弱智
google 睇係咪VA panel 同 IPS panel 既分別
我仲考慮緊買144hz Mon
通常都有呢個問題
但有d冇咁嚴重
哇,咁樣即刻唔想上144hz
所以d review會分max hz同 60hz refresh rate做測試
有d好勁 例如XG279Q 60hz分別不大
想問下vg28uql1a有得買未的
好彩你出黎講一講
我本身都無留意呢個問題
早幾日就買可能會同你一齊中伏
想買個27吋
4k mon 俾ps4 pro用
自己睇左覺得 LG 27UL500 同 AOC U2790VQ 好似幾抵玩
想問下呢兩款有咩分別
有無ching有其他差唔多價位既推薦
2000fun收緊訂
請問最抵玩既2k 144是否mag274qrf-qd
最好既2k mon係咪dell aw2721d
即刻去望下先
睇完考慮緊呢兩款
PA32UQ: 價錢11k左右,32”大螢幕色靚都係假HDR,但反應時間相對慢,I/O相對少,重量多1kg多啲。

VG28UQL1A: 價錢8k,28”相對細螢幕色都差啲都係假HDR,但反應時間好似係真1ms,I/O重多兩個HDMI2.0,重量唔計腳架4.6kg。

我實際需要I/O盡多盡輕,房細,檯窄120cm x 60cm和薄身檯板,啱啱買咗螢幕臂架,螢幕太重怕整爛嘢,覺得現在用緊垃圾24” 1080p 60螢幕大細啱啱好,結論好似VG28UQL1A好似啱我多啲,請問VG28UQL1A用乜面板
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞